DELA

Tandhälsa åt alla

Det är svårt att välja. Alla lovar samma sak. Så säger många som ännu inte bestämt vem och vilket parti de ska lägga sin röst på. Det är sant. Partierna är överens om mycket.
Men det finns också skillnader. Den viktigaste sakfrågan som skiljer socialdemokrater från alla andra partier är att vi vill införa allmän tandvård under nästa mandatperiod. Allmän tandvård betyder att alla har rätt att gå till ÅHS tandvård, inte bara vissa grupper som fallet är idag.

Den allmänna tandvården är inte så dyr som den privata. Går du privat får du en ersättning på kostnaden från FPA. Det får du inte om du går till den allmänna tandvården. I Finland införde man allmän tandvård för ungefär tio år sedan.
Ungefär femtio procent av befolkningen använder sig av den allmänna tandvårdens tjänster. En viktig konkurrensutsättning av den privata tandvården för att hålla priserna nere. Den allmänna tandvården är viktig för alla som har små inkomster samt för de prioriterade grupper som redan har rätt att gå till ÅHS tandvård. Det är viktigt för alla att få sin tandvård och munhälsa kontinuerligt skött. När man får tandvärk är skadan redan skedd.

Viktigast är de förebyggande besöken hos tandläkare och hygienister samt egenvården med tandpetare, tandtråd och tandborstning. En röst på socialdemokraterna är en röst på allmän tandvård. Något alla behöver.
Barbro Sundback (S)