DELA

Ta med en kompis på match!

Tack Tommy Johansson för en inlevelsefull beskrivning av hur positivt det är att gå och se IFK just nu. Jag håller med! Det är i det närmaste obegripligt att så få slöt upp på matchen mot Haka efter att IFK slagit serieledande HJK med 2-0. En av de bästa IFK-matcherna någonsin.
Jag tror dock inte att någon slags redaktionell marknadsföring hjälper (den pågår redan). Nej, sportjournalister ska vara just sportjournalister, med uppdrag att granska och berätta, t o m om publikminskningen – och för all del – publikrekorden.
Att avundsjuka från landsortsbor skulle vara en orsak till att publiken sviker är allvarligt, om det stämmer. Det har inte åländsk fotboll råd med.

Men sedan finns det några saker som inte lyfts fram i Johanssons insändare: 1) att det är för många matcher per år när alla ska mötas tre gånger 2) att det är alldeles för många matcher som INTE spelas på söndag kl 18.30, vilket är åländsk ”prime time” för fotboll och 3) att många ålänningar upplever att biljettpriset är för högt.
I prisfrågan tror jag att IFK gör klokt i att låta sponsorerna hjälpa till, så som t ex Sparhallen har gjort för sina trogna kunder. För halva priset blir matchen mycker mera lockande för den som mest är på WHA för att träffa folk!
Sedan har vi ansvaret hos oss alla trogna besökare: Jag har skrivit det förr. Om 1.100 fotbollsintresserade tar med sig var sin kompis på match, vips, så har vi en publiksiffra på 2.200. Alla får uppleva mycket bättre stämning, spelarna tänder till och media kan rapportera att IFK nu är mer attraktivt igen.
Anders Hallbäck
klacksupporter