DELA

Svibyprojektet skapar inte billiga bostäder för studerande

I fredagens Nya Åland står att läsa om en omröstning i Stadsstyrelsen som slutade 6-2 där Socialdemokraternas representanter röstade emot planen att bebygga ett område i Sviby med billiga hyreslägenheter för bla studerande.
Häpnadsväckande kan tyckas men enligt min mening så visar omröstningen på att det endast är Sara Kemetter och Anders Hallbäck som faktiskt inte låtit sig förföras av projektets fantastiskt snygga arkitektproducerade 3D-modelerade byggnadsskisserna.

Då jag i tiderna var ordförande för studentföreningen vid Högskolan på Åland hade vi förmånen att vara med i planeringen av studentbostäderna som uppfördes i Strandnäs av Allbygg. Vi kom med förslag på små men ack så smarta lösningar på hur kryddskåpen bör utformas till att förskjuta lägenheterna på ett sådant vis att man fick smalare korridorer och något större bostadsyta utan att behövde ändra på byggnadens ytterväggar vilket givetvis gav en lägre hyra per boendekvadratmeter.
Vår uppfattning var att Allbyggs utgångspunkt byggde på god standard med eget pentry där studerande hade möjlighet att tillreda ordentliga måltider, toalett med dusch, kvalitet och funktion genom att uppföra huset i betong för att minimera lyhördhet mellan lägenheterna, inredning och materialval på väggar valdes med omsorg för att tåla slitage då en studentbostad kan byta hyresgäster flera gånger per år utan att ge avkall på trivseln.
Trots att man minimerat antalet vinklar och vrår lyckades man skapa riktigt snygga byggkroppar. Allt detta är av oerhörd vikt för att få ner hyreskostnader men samtidigt skapa ett kvalitativt och funktionellt kompaktboende som präglar ett bra studentboende.

Tittar man däremot på 3D-modellerna för Svibyprojektet i tidningen ser man balkonger och arkitektoniskt utformade vackra takformer. I tidigare publicerade 3D-modeller slogs jag av stor ljus och öppen aula med snygga receptioner, gårdsplaner med träningsutrustningar och vackra gångar och planteringar.
Inget fel i det men man ska komma ihåg att det är hyresgästen som ska betala detta och för en studerande med redan knaper ekonomi är nyttan med aulor, lyxiga receptioner och träningsutrustning ute på gården mindre viktiga.
Svibyprojektet kommer absolut inte i dagens utformning att skapa några billiga bostäder för studerande vilket är synd då detta är en förutsättning för den fortsatta utvecklingen att locka till sig studerande utifrån till Åland, både till gymnasie- och högskoleutbildningarna på Åland.
Martin Nilsson
Intraprenör och fd Ordförande för Studerandeföreningen SKÅHLA