DELA

Svensk fotboll inte i mål

Nu ska det bli lagligt att köpa TV-kort från andra länder. Då är väl frågan om svensk TV löst en gång för alla? Men än är det för tidigt för de åländska politikerna att lägga sig till ro.
Vill du se Premier League-matcher och kommande OS på svenska? Då är du hänvisad till digital-TV med kort inköpta i Sverige. Hittills har det gjort många ålänningar till lagbrytare.
I tisdags slog EU-domstolen fast att privatpersoner ska få köpa TV-kort från andra länder. All heder till de goda krafter, däribland Carl Haglund, som gjort en berömvärd insats i frågan. Men ingenting är klart i och med detta.
Ingen svensk operatör kommer att sälja TV-kort till någon som inte har både svenskt personnummer och adress. Det är alltså ”systerkort” som gäller även framöver.

De mäktiga mediabolagen kommer att överklaga EU-domstolens beslut. Det blir en utdragen rättsprocess med oviss utgång. Vi pratar om bolag med omsättningar i nivå med ett mindre lands BNP, en tuff match för EU.
Dessutom gäller ju beslutet endast privatpersoner och alla har inte parabol på taket. Hur ska MCA och Ålcom kunna sända alla svenska TV-program? De svarta rutornas tid är inte förbi utan de blir bara fler.
Den långsiktiga och trygga lösningen är att Åland får full behörighet över upphovsrätter och telekommunikation. Då kan vi ansluta oss till det svenska upphovsrättssystemet. Först då är svenskspråkiga TV-utsändningar och svenskt internet tryggade för all framtid.
Toni Brandt (ÅF)