DELA

Sunt förnuft i vården

Vad är bäst för våra åldringar?
Bra fett som riktigt smör och naturligt kokosfett är förstås bra för våra åldringar( och oss) men hur är det med alla viktiga vitaminer och mineraler? Får våra åldringar lättupptagna kosttillskott av det de behöver och hur mäts det vad de saknar? Proteiner brukar vi nog få i oss tillräckligt, ofta mer än tillräckligt.
Hjälp att äta och uppmuntran till att äta är dock troligen det allra viktigaste då det gäller våra åldringars näringsintag. Det har många av oss som sett våra gamla föräldrar kämpa med maten kunnat se, och -tyvärr- även kunnat konstatera att det ofta inte finns personal som beaktar detta eller ger sig tid att hjälp till så patienten får maten i sig. Jag är övertygad om att hjälp och uppmuntran att äta- samt näringstillskott av organiskt, inte syntetiskt, slag, är en mycket bättre lösning på att få våra åldringar att må bättre än att hålla på med att mäta MBI och liknande samt väga mäta och fråga standardiserade frågor.

Naturligtvis skall man kolla upp den patient som verkar må dåligt och inte vill äta etc men att göra det som rutin och med alla – och i stället för att vara observant för hur de äter och ge matningshjälp är enligt min åsikt inte ett bra sätt. Vid normal omvårdnad av patienten/åldringen borde man lätt kunna märka om det finns orsak till bekymmer, annars är det något fel på omvårdnaden! Omtanke och sunt förnuft räcker långt, så det bästa är att se till att det finns tillräckligt med personal för att kunna ge den goda naturliga omvårdnad som behövs för att våra åldringar skall må bra.
Mvh.
I G-H