DELA

Stort tack för snipäventyret!

Efter en lång vinter med väntan och förberedelser kändes det fantastiskt skönt att äntligen vara på väg. Lördagen den 14 juli var det dags igen – för tredje året i rad – för det som nu blivit ett av den åländska skärgårdens största evenemang: Snipäventyret.
Formellt hade 41 båtar av alla de slag stora, små, ruffade, öppna, gamla, nya, %u07EAanmält sig och 110 personer i besättning, inkluderat ett 15tal barn, samt även några skeppshundar. Årets arrangemang hade på begäran förlängts med en dag och varade från lördagen 14 till onsdagen den 18, med start och mål i Sjökvarteret.
Idén är naturligtvis att delta under hela äventyret, men många väljer att medverka under olika etapper, men drygt trettio båtar valde att medverka hela äventyret runt.

Lite kort om äventyret (svårt att göra kortfattat, då det finns så många härliga detaljer att berätta):
Efter första dagens etapp från Mariehamn, via Bomarsund med en härlig Thailunch från Wirrans så närmade sig ca. 35 båtar Enklinge för ett fantastiskt mottagande med ett 15tal båtar väntande ute på fjärden och dragspelsmusik i hamnen. Enklinge byalag hade för kvällen förberett en fantastisk fisksoppa med bröd och pannkaka. Natten blev lång med dragspelsmusik och dans – en härlig upplevelse tillsammans med Enklingeborna och andra gäster i hamnen.
Andra dagen förde oss vidare norrut och efter lunchpaus med bad och annat skoj anlände äventyret till ett av årets verkliga mål: Brändö Jurmo. Där väntade mat, musik och massor med människor – totalt har antalet uppskattats till drygt 300 personer! Hembygdsföreningen uppträdde med teater och sång, äventyrarna fortsatte i samma tema. Många passade även på att besöka den lokala italienska restaurangen, ett båtbyggeri och annat skoj.

Den tredje dagen körde äventyret söderut, öster om Brändö och ner mot Lappo, för en fantastisk lunch med rökt abborre, kaffe och pannkaka, allt arrangerat av Lappo ungdomsförening. Massor med folk och ett härligt mottagande. Under lunchen fick äventyrarna och andra i hamnen bevis på den verkligt goda laganda som kännetecknar arrangemanget: kolvhalning, byte av kolvringar, topplock och packningar på en av båtarna ”bara vi få i oss kaffä, så ä vi no på väg enligt tidtabäll!”.
Norr med Kumlinge mötte oss ett antal båtar som lotsade oss genom Kumlinges inre skärgård – också ett tema inom äventyret – att lära oss nya, icke-märkta farleder%u07EA eller som en av deltagarna svarade på min fråga, varför det är så lite båtar ute när vi körde genom en okänd del av Brändö skärgård ”här kör inga normala människor!”. På fjärden mellan Snäckö och Seglinge samlade vi oss och ”kanonbåten” Luzia körde före för vår salut. Hela Seglinge by och ännu fler människor var samlade vid anlöpet, en solig kväll just precis så härligt en skärgårdskväll kan vara. Musik och lekar för barnen var kvällens tema.
Dag fyra, med avgång som vanligt klockan 10:00 körde snipgänget vidare söderut för att ses på Kökar. Efter en gemensam pytt-i-panna lunch vid en naturhamn vid Kyrkogårdsö körde vi vidare söderut när plötsligt en ensam snipa dyker upp framför oss, man vinkar och ropar att stanna! – vad är detta?
Kökarborna har då förberett 110 siksmörgåsar som man bjuder på ute på fjärden! Strax efter dyker där upp närmare 20 snipor som leder oss in till Sandvik gästhamn. Med kanonsalut anländer vi för en helt fantastisk kväll tillsammans med Kökarsborna, med grillat kött, musik och sång. En härlig afton och ett fantastiskt mottagande.
Dag fem, %u07EAnu börjar det verkligen kännas att man varit ute och åkt båt i några dagar, träningsverk i magen på grund av alla skratt och glädje. Vädret var friskt och vi beslöt att köra norrut via Sälsö och över till Embarsund där vi njöt av en välsmakande lunch med Sill och potatis. Med tilltagande vind och mycket friskt väder fortsatte vi äventyret och när vi körde över vid Apotekarfaret mot Svinö och Lumparland var det mycket tufft. Gänget håller ihop, de stora båtarna kör sist för att kontrollera att allt fungerar och vi samlas efter några timmar för att köra in i Lumparsund för en liten kaffe- och bananpaus.
Nu var det dags för äventyrets sista korta etapp över Lumparn och en samling vid Lemströms kanal. Traditionsenligt kör vi in på rad vid 22:30 tiden mot Sjökvarteret där sjödagar och festligheter redan startat. Fantastisk känsla!

Snipäventyret 2007, sammanfattning:
41 båtar och 110 personer formellt medverkande
15 båtar och ca 75 besökare på Enklinge
10 båtar och ca 300 besökare på Jurmo
100 gäster i Lappo
10 båtar och 100 personer på Seglinge
20 båtar och 100 personer på Kökar
Plus alla andra båtar, gäster och nyfikna som slutit upp.
Tack till Enklinge byalag, Jurmo Hembygdsförening, Lappo ungdomsförening, Seglinge byalag, snipintresserade på Kökar, samt alla företag och personer som medverkat till detta fantastiska evenemang. Vi längtar redan till nästa år!
Hälsningar,
Johan Sjölund
epost@snipaventyr.ax