DELA

Största delen av den ekologiska odlingen på Åland mår bra

Av rubriken på reportaget om ekologisk odling i Nya Åland 14.11-23 får man uppfattningen att hela den ekologiska odlingen på Åland kämpar på i motvind. Men det stämmer inte!

Efter varje ödesmättat reportage frågar jag med oro aktiva odlare i Odlarringen om de märkt av någon nedgång och får till svar att allt flyter på som vanligt!

Det blir missvisande då man kallar även de som avsatt endast en liten del av sitt jordbruk till ekoodling, trots att den delen fått stå oodlad, för ekologiska odlare. Den avsatta delen har ofta bestått av gammal vall som man kunnat lyfta ett relativt bra stöd för. Ur miljösynpunkt har det förstås varit bra då åkrar fått stå obrukade! Men nu då stödet minskat kraftigt hoppar många av dem av och låter hela jordbruket åter bli konventionellt.

Förhoppningsvis fortsätter ålänningarna att stötta ekologisk odling på Åland med allt vad det innebär: Inget konstgödsel, inga kemiska bekämpningsmedel. Det odlingssätt vår miljö skulle behöva så mycket mer av.

ISABEL KVARNFORS

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp