DELA

Stor oro för debattklimatet

Vi från Åländsk demokrati ser med stor oro på utvecklingen av det lokala debattklimatet. Och på klimatdebatten.

För en tid sedan lyckades några okända aktivister stänga ner en diskussion på samtal.ax mellan fritänkaren Rene Janetzko och Jannik Svensson. Nå diskussionen fanns på fler platser och klev istället upp i lyssnartoppen. Men det skrämmande var försöket att stoppa en fri och öppen debatt.

I helgen kunde vi läsa om ”uppståndelsen” då minister Tony Asumaa (Lib) delade en youtube-länk med Ivar Gierver, nobelpristagare i fysik, utan att dessmera kommentera den. Att dela en länk innebär inte att man håller med varje kommatecken i den. Men Nyan, med den självutnämnde översteprästinnan Heidi Hendersson i spetsen, var inte sen med att kalla IG för ”klimatförnekare” och intervjuar partiledaren Katrin Sjögren, som tacksamt säger att det var ”obetänksamt” av Tony Asumaa. Jag noterade inte att Ivar Gierver skulle ha förnekat klimatet i videon. I ”objektivitetens namn” intervjuas sedan även Simon Holmström från kanske det blivande miljöpartiet och får komma med den i oändlighet upprepade floskeln om att 97 procent av forskarna är eniga.

När ska det gå upp för klimatsekten att det inte ens inom naturvetenskaperna går att verifiera ”teorier” genom en gallup? Få stödde Albert Einstein de första åren. Det var när teorin kunde testas i samband med en solförmörkelse, som den kunde verifieras. Klimatsektens förutsägelser om höjning av havsnivån, öknarnas utbredning, den globala temperaturökningen och isbjörnarnas utdöende har åtminstone än så länge inte inträffat. Tvärtom. Det finns fler isbjörnar nu än när Al Gore föddes.

Åländsk demokrati vill värna om den fria debatten. Vi vill att man ska kunna granska och ifrågasätta alla företeelser om det så gäller flyktingpolitik, metoo-rörelsen eller människans möjlighet att påverka klimatet.

Även om Nya Åland eller Ålands lantråd eller aktivister på internet försöker stoppa den fria debatten och lägga en våt trasa över den öppna debatten så kommer vi att kämpa vidare. Om ministrar eller fritänkare känner sig hämmade av den munkavel och tvångströja som tas fram så finns det nog utrymme hos Åländsk demokrati så att vi tillsammans kan kämpa för det fria ordet, för de fria tankarna och för den fria granskningen.

Stephan Toivonen
Åländsk demokrati

Nya Ålands redaktion svarar:

Den som läser Nya Åland vet att vi generöst upplåter våra debattsidor till en mängd olika åsikter. Just exemplet du nämnder om samtal.ax skrev vi om på ledarsidan den 17 juni i år, under rubriken Tysta inte samtalet, då vi delar oron om att åsikter tystas genom så kallade massanmälningar.

Det betyder inte att vi inte fortsätter granska makthavarna eftersom det är vårt uppdrag. Då landskapsregeringens program genomsyras av hållbarhetstänk, där ett aktivt klimatarbete förespråkas, så är det en nyhet att en minister okommenterat delar material som strider mot både det egna partiet och regeringens syn på klimatkrisen. Att skriva om det kallas journalistisk rapportering.

Begreppet ”klimatförnekare” är redan väletablerat, men för tydlighetens skull: det är alltså en person som inte anser att det pågår en klimatkris som orsakats av mänsklig aktivitet. Därför räknas Ivar Giaever som en klimatförnekare. RED.