DELA
Foto: PRIVAT

(S)töd för åländska frågor i Helsingfors

Stora delar av lagtingsgruppen och lagtingets personal besökte Helsingfors i torsdags under en dag fullspäckad av program. Talman Maria Lohela (SF) stod som värd för lunchen, där flera rikspolitiker deltog, och välkomsttalet skedde som väntat på finska med tolk. Att diskutera öga mot öga över en bit mat är värdefullt för att få en bättre bild av hur man ser på saker och ting. Under lunchen uttryckte Maria Tolppanen (SF) en oro över att okunskapen och fördomarna om Åland och ålänningarna är stor i Finland.

Under besöket passade de socialdemokratiska lagtingsledmöterna Sara Kemetter, Carina Aaltonen, Göte Winé och Tony Wikström även på att träffa SDPs riksdagsgrupp. Flera partitoppar uttryckte sin besvikelse över sveket rörande vindkraftsstödet, och den åländska lagtingsgruppens ordförande Sara Kemetter sade i sitt tal till gruppen att vi nu ska se framåt och se över andra möjligheter för en grön framtid, inte minst gällande solenergi. Hon lyfte också fram problematiken kring en eventuell Sote-reform som skulle få stora konsekvenser för Åland och drog paralleller med arbetet kring självstyrelsereformen:

– Det är viktigt att vi får ett stabilt, rättvist och långsiktigt system som ger ålänningarna möjlighet att fortsättningsvis utveckla sin välfärd! Underströk Kemetter.

Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne lovade samtidigt att stöda ansträngningarna för att Chipsfabriken ska stanna på Åland. Rinne kommer även att kontakta det socialdemokratiska partiet i Norge, Arbeiderpartiet, för att hjälpa till med påtryckningar gentemot moderbolaget Orkla. Som en bonus hann lagtingsgruppen delta i invigningen av SDPs nya lokaler i centrala Helsingfors och även där knyta många nya kontakter.

Den socialdemokratiska lagtingsgruppen

Sara Kemetter

Carina Aaltonen

Göte Winé

Tony Wikström