DELA

Stäng inte skärgårdens kollektivtrafik

Jag och fler med mig hade hört ryktet om tvärgående. Ingen rök utan eld brukar man säga och nu kom bekräftelsen från minister Wikström i fredagens tidningen Åland. Om tvärgående trafiken ska upphandlas endast för 7 månader/ år kraschar norra linjen.

”Jamen, det är ju så liten beläggning vintertid” säger man, jo tacka tusan för det när färjan för det mesta svänger i Överö och inte går hela vägen ner till Långnäs trots att det inte skulle kosta mycket mer att färjan gick till Långnäs alla turer. Nu ska den ligga vid Överö och vänta, måste ta sig ut när södergående färjorna ska in och ut till samma färjfäste, maskinerna måste vara på och besättningen är ändå ombord.

Storfärjorna som passerar gör svall vilket också gör att de måste ligga på redden för att inte skada båten.

Och vad händer med näringslivets transporter? Till och från Föglö vidare norrut? Till det har vi ju just tvärgående för att binda samman och ge möjligheter för näringslivet att fungera. Servicefordon, oljetransporter och transporter av byggnadsmaterial är hänvisade till tvärgående idag. Hur skall de rymmas på Alfågeln?

Ett livskraftigt näringsliv är en förutsättning för en skärgård som är attraktiv för både boende och besökare året om.

Landskapsregeringens roll som strategisk aktör för skärgårdens utveckling innebär ett ansvar och att ta hänsyn till skärgårdens särskilda förutsättningar liksom att göra andra aktörer i samhället uppmärksamma på dessa. Det gäller i särskilt hög grad utbudet av offentlig service. Kollektivtrafiken är skärgårdens livsnerv året om.

Flera av Alfågelns turer är redan fulla, såväl för skärgårdsbor som för andra. Jomen grattis till oss skärgårdsbor som ska på jobb, möten eller andra besök utanför hemkommunerna för att inte tala om dem som vill komma på besök till skärgården, hemestra i någon skärgårdskommun och njuta av utbuden som näringslivet erbjuder. Minister Wikström säger att han måste ha möten och prata med människorna i Brändö och Kumlinge och höra vad de säger.

Vi har ju haft det för inte alls så länge sedan och vi var väldigt tydliga vad vi anser.

Vi har inte ändrat oss!

Tvärgående ska vara kvar, den ska gå till Långnäs fler turer, grynnan vid Snäckö ska sprängas bort så att det inte är så väderkänsligt att komma i land där och turlistorna får gärna bli fleråriga bara de blir bra.

GUN-MARI LINDHOLM

SEGLINGE

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp