DELA

Sommargästerna har kommit – hur bemöter vi dem?

Vi har de senaste dagarna haft besök av våra första sommargäster. De berättade om ett par bekymrande saker som hänt dem. På måndag 15.6. cyklade våra första två gäster hit genom Brändö och när de skulle kl 15.15 ta färjan över från Torsholma till Hummelvik hände följande.

Första cyklisten kom till färjan och berättade att hennes kompis ligger lite efter men kommer om ett par minuter. Färjan kunde inte vänta på den andra cyklisten som kom fram just i tid för att se färjan avlägsna sig från kajen. Cyklisterna fick vänta på nästa färja som åkte först 18.00.

Var fanns serviceandan? Var fanns vänlig bemötande? På färjans långa resa till Hummelvik skulle dessa några minuter inte haft någon betydelse. Nu fick våra sommargäster vänta nästan tre timmar till.

En annan gäst berättade om Alandia Cup, där hennes son spelade med. Deras klubb hade skickat hit tre lag i vilka spelarna var grupperade enligt deras skicklighet. I Finland är juniorlagen grupperade enligt olika färger så att alla får spela mot andra som är ungefär lika duktiga. Detta för att alla skulle ha chans att njuta av spelet och även vinna några av sina matcher.

I Alandia Cup används inte detta system. Detta leder till matcher som slutar 30-0 och barnen får kämpa mot gråten som väller upp när de känner sig så dåliga. Mamman till en av spelarna berättade att för två år sedan förlorade hennes sons lag alla sina matcher och hade bara en lyckostund då de fick sitt enda mål. Jag vet inte saldot av årets cup då den fortsätter ännu, men hörde att de hade i alla fal fått ett mål igen!

Var finns serviceandan? Var finns vänlig bemötande, viljan att få våra gäster att trivas här på Åland? För en gångs skull kunde vi lära oss något från Finland.

Alandia Cup borde ta i bruk ett graderingssystem för lagen. Det skulle göra vistelsen för dessa tusentals fotbollsspelare så mycket roligare. Det skulle innebära mycket mindre tårar.

Hälsar

Klaus Rahikainen