DELA

Sluta släcka bränder med sedelbuntar

För ett par veckor sedan beslöt landskapsregeringen om ett nytt kollektivavtal för lärarna vid Högskolan Åland. Det hela regisserades med dramatiska förtoner som en ”ödesfråga” för vår högskola. Den åländska politikens problemlösning går alltid ut på att reda upp dysfunktionalitet genom att tillföra mer pengar. Den lättjefyllda och bekväma ekonomiska kulturen får bara fortsätta, trots att slutresultatet aldrig blir bra.

Alla nya kollektivavtal ska godkännas av lagtingets Finans- och näringsutskott. När ärendet var uppe i utskottet röstade jag nej och fick stöd av en lagtingskollega, men det räckte inte. En tunn beredning utan konsekvensanalyser och en kostnadsökning om drygt 400 000 euro skulle ha varit oansvarigt att säga ja till. 12 veckor semester, 28 procent obunden arbetstid, generösa ob-tillägg och årslöner med ett snitt om 68 000 euro är enligt mig inte något som garanterar högskolans långsiktiga framgång. I tider där flera fackförbund börjat skramla om strejkhot kommer detta nya högskoleavtal väcka såväl reaktioner som kedjereaktioner. Bevisas återigen hur långt från den ekonomiska verkligheten åländsk politik befinner sig.

JOHN HOLMBERG

LAGTINGSLEDAMOT (LIB)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp