DELA

Skrämselpropaganda om LCHF

Dietisten Angelica Johansson varnade i Ålands radio på tisdagen för de allvarliga biverkningar LCHF-dieten medför.
Hon hänvisade till en kartläggning som Dietisternas Riksförbund (DRF) i Sverige nyligen presenterat. Under ett år har de med hjälp av rapporterande läkare i hela landet samlat in fall där man kunnat påvisa biverkningar bland patienter som ätit LCHF-kost.

DRF:s undersökning har ingenting med vetenskaplig metodik att göra, utan är exempel på anekdotisk evidens, helt utan vetenskapligt värde.
Under ett år har man lyckats skrapa ihop 20 patienter, som fått biverkningar av kosten. När man studerar dessa fall närmare kommer man fram till följande resultat:
16 av patienterna hade lindriga besvär som förstoppning, illamående och lätt förhöjda kolesterolvärden.
Kvar är fyra patienter med följande biverkningar:
– ”Början till ätstörning” hos en ung kvinna med BMI på 21, som testat LCHF för att ytterligare gå ner i vikt. Enligt min mening kan inte detta relateras till just LCHF-kosten.
– En 31-årig man med typ-1 diabetes, som testade LCHF under sex månader. Han kunde minska sina insulindoser samt gick ner 11 kg i vikt. Han verkar ju faktiskt ha blivit friskare av dieten, men dietisterna menar att han fått extrem hyperlipidemi, (jättehögt kolesterol). Hans kolesterol låg på 9,4. Men även det goda kolesterolet hade stigit kraftigt, vilket skyddar mot hjärtsjukdom. Kolesterolfördelningen var helt acceptabel med kolesterol/HDL på 5,9.
– En patient med tidigare känd skrumplever fick leversvikt.
– En äldre diabetiker, som ätit LCHF i sju år, fick hjärtsvikt och njursvikt.

Sammanfattningsvis ser man att det endast är två patienter som haft allvarliga besvär i hela Sverige under ett helt år. De var redan sjuka när de började med dieten, och LCHF är ingen mirakelkur som helar redan allvarligt sjuka personer. Det finns tusentals personer som kan berätta om hälsovinster med LCHF-kosten.
Hur många sjukdomsfall uppstår bland dem som äter kolhydratkost? Vi kan börja uppifrån med karies, och därefter oräkneliga åkommor som i värsta fall slutar med metabola syndromet, de riskfaktorer som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, och som är starkt kopplat till övervikt och diabetes.

Det är fel av dietisten att skrämma upp folk genom att hänvisa till ovetenskapliga undersökningar. Läs i stället den senaste moderna vetenskapliga forskningen t ex den som kom lagom till jul och som följt 90.000 människor runtom i Europa under 10 års tid.
DN skrev om den studien på julafton 2009: http://www.dn.se/nyheter/sverige/fet-mat-orsakar-inte-overvikt-1.1019097
Britt Lundberg-Skantze