DELA

Skräms inte med påståenden om radioaktivitet i bottensediment

Det pågår just nu namninsamlingar på norra Åland mot planerna på havsbaserad vindkraft. Det står naturligtvis alla fritt att ordna namninsamlingar. Men om man i samband med att man samlar in namn använder risken för radioaktiv strålning som argument bör man ha fakta under fötterna.

I samband med namninsamlingarna har det i media påståtts att ”riskerna är stora” att radioaktiva ämnen från bland annat kärnkraftsolyckan i Tjernobyl kan frigöras om det byggs vindkraft i havsområdet norr om Åland. Initiativtagarna till namninsamlingen i Geta hänvisar till att strålsäkerhetscentralen STUK har siffror som stärker detta. Jag har varit i kontakt med strålsäkerhetscentralen STUK om dessa påståenden. Beskedet från myndigheten var att de radioaktiva ämnena i Östersjöns sediment inte förväntas orsaka några hälsorisker för människor eller organismer i regionen. Dessutom menar STUK att det inte förväntas uppstå några hälsoeffekter eller faror från radioaktiva material under konstruktion på havsbotten, kabelinstallationer eller – för den delen – fartygstrafik.

Vi ska undvika att skrämma upp folk med antaganden. Jag välkomnar de undersökningar som landskapsregeringen ska låta göra i sommar och som också, enligt uppgift, kommer ge svar om förekomsten av radioaktiva ämnen i det aktuella området. När det gäller avigsidorna med kärnkraft och spåren av den vansinniga Tjernobyl-olyckan gäller verkligen försiktighetsprincipen.

ALFONS RÖBLOM (HI)