DELA

Skatepark gynnar även turismen

Mariehamns stad har inte pengar för att investera i en skatepark för våra barn och ungdomar. Det fick vi höra förra veckan i Ålands radio. Prislappen på den skulle vara drygt 300 000 Euro.

Nästan samtidigt har stått i tidningen att Mariehamn har ett överskott av 19,1miljon Euro. I samma skede höjs hyror för idrotts- och andra ideella föreningar. För oss låter det här som en gåta.

När man pratar med insatta personer som sysslar med ungdomsarbete konstaterar man ganska hastig att våra barn och ungdomar mår inte särskilt bra. Kraven på dem är höga i skolor, yrkesutbildning och i arbetslivet. Hög arbetslöshet leder till brist av framtidstro och mobbning råder i sociala medier.

Många barn och ungdomar ägnar sig allt mer tid för dataspel, mobiltelefoner och andra digitala medier. Vi vill inte bedöma om det är bra eller dåligt. Men att skära ner i tredje sektorn speciellt på ungdomsarbete tycker vi är ingen bra idé.

Men vem är vi? Vi är en grupp av initiativtagare som har grundat en förening med syftet att renovera den befintliga skateparken i Mariehamn vid Österleden. Arbetet påbörjade i somras och vi skall fortsätta med det nu under våren. Parallellt jobbar vi för en skate- och allaktivitetspark i Miramarparken nedanför biblioteket. Vi anser att en sådan anläggning behövs för att kunna ge unga människor en komplimenterande möjlighet för uteliv och sportlig samvaro på en trevlig mötesplats. Dessutom skulle en skate- och allaktivitetspark gynna Mariehamn och hela Åland angående turism.

Många ålänningar men också en hel del turister använder flitigt skateparken för att åka på ramperna. Ofta har vi fått höra av turister varför det inte finns en riktig skatepark.

I Sverige och andra länder finns sådana då kommunerna står för bygget och underhåll. Varför är det inte möjligt i Mariehamn? Vi har pratat med Ålands Näringsliv, Stadsarkitekten, Politiker, Tjänstemän, Fältarna, Folkhälsan mm. Alla vi har pratat med ställde sig positiv till detta.

Vi är helt övertygade att med lite vilja kan vi gemensamt axlar det.

Skateföreningen SK 8 med René Janetzko (Ordförande), Niclas Sundberg, Conny Granlund, Katja Janetzko, Thomas Hinrich