DELA

Skärgårdsfärjors turlistor

Turlistorna är det stora samtalsämnet i skärgårdskommunerna. Det kan man förstå när man vill försämra för de boende i skärgården.
Att göra dessa tuffa inskränkningar i turlistan är att slå undan benen för dem som lever och verkar ut i skärgården. Det bör gå att använda färjorna mer effektivt. Jag är helt övertygad om detta.

Att bara ta bort turer eller, som på tvärgående, stänga i 4 månader kan inte var det optimala. Försämringen på tvärgående linjen är 25 procent om man på övriga månaderna får behålla den nuvarande trafiken enligt 2009 års turlista.
Landskapsregeringen vill förkorta sommarturlistan till 2 månader. Då försvinner minst 10 procent till av trafiken på den linjen.Det blir en total minskning på minst 35 procent.

Södra linjen får också sin beskärda del av besparingarna. Där har de som funderar och planerar tänkt göra de största inskränkningarna under sommarmånaderna. Att ta bort 20 procent av turerna på sträckan Långnäs – Kökar v/v är inte klokt. Det kan också vara svårt att minska sommarturlistan till 2 månader när den redan är det.

De kan inte ha tänkt med översta våningen när de ritade ihop det här. Jag får hoppas att landskapsstyrelsen tar och funderar på det med turlistorna en gång till innan man går till beslut

Sven-Olof Eklund