DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>MINDRE GER MER Nu när man har förkortat (arbetstyden) med två timmar ett tag så märks det att det hinns med mycket mer, skriver insändarskribenten om Mölndals sjukhus.

Sex timmars arbetsdag utan lönesänkning

På flera arbetsplatser i Sverige har man börjat med sex timmars arbetsdag istället för åtta timmar. Ett av de ställena som har provat det är operationsavdelningen på Mölndals sjukhus i Göteborg.

Mölndals sjukhus är en av många arbetsplatser där man har haft stora problem med sjukskrivningar och en stor personalomsättning från bemanningsföretagen just på grund av sjukskrivningarna, vilket blir väldigt kostsamt i längden.

Personalen har haft full rulle hela tiden, arbetat mycket övertid och slitit häcken av sig. Operationssalar har varit stängda just för att de har saknat personal.

Nu när man har förkortat med två timmar ett tag så märks det att det hinns med mycket mer, det opereras mycket mer och kötiden för en operation har kortats ner betydligt. Arbetsplatsen har blivit mer populär och fler väljer att faktiskt stanna för att göra en karriär där.

Nu orkar personalen med mer, stressfaktorn är mycket lägre och när de kommer hem har de mer kraft att hjälpa ungarna med läxorna och de mår helt enkelt mycket bättre än förut.

Det är en mycket viktig långtidssatsning för samhället att se till att barnen får den trygghet och hjälp med läxorna som de behöver, därför är det ett ytterligare skäl till att prova sex timmars arbetsdag.

Jag hoppas att detta smittar av sig på Åland och speciellt att ÅHS samt ålderdomshemmen här tar efter. Man kan börja med en avdelning och prova under ett år, därefter kan man jämföra med hur det tidigare har gått.

Före skrivandet av denna insändare har jag ringt och intervjuat verksamhetschefen Peter Dahm på Mölndals sjukhus.

Arash Ghasemi (S)