DELA

Rumäner inte rasister

Öppet brev till det åländska samhället och myndigheterna
Vi är en grupp rumänska inflyttade som gärna vill presentera några fakta om det rumänska samhället för det åländska samhället och myndigheterna. Det har förekommit många osanna påståenden om Rumänien de senaste åren. Därför vill vi försöka förklara något om realiteterna i vårt land. Vi tror att föreställningen här på Åland är lite snedvriden.

Som ni kanske vet finns det många minoriteter i Rumänien. År 2002 var 90% av befolkningen av rumänsk härkomst, 6,6% var ungrare, 2,5% romer, 0,3% tyskar, 0,3% ukrainare, 0,2% ryssar, 0,2% turkar, 0,1% tatarer, 0,1% serber och 0,1% slovaker. Det finns också bulgarer, greker, judar, kroater, tjecker, polacker, armenier, italienare och andra. Det betyder vi är ett heterogent folk.

Vi anser oss inte vara ett rasistiskt land för nästan alla minoriteter har egna representanter i regeringen. Ungrarna och romerna har också egna partier. Dessutom har alla minoriteter i Rumänien samma rättigheter som alla andra rumäner. Vi kan tillägga att den största minoriteten, ungrarna, har rätt till skolgång på sitt eget språk i områden där man är i majoritet.
Vi vill understryka att i Rumänien är skolgång en, enligt grundlag garanterad, rättighet för varje medborgare oberoende av kön, ras, religion eller nationalitet. I Rumänien är skolgången gratis och obligatorisk för alla.

Precis som på Åland och i alla länder i Europa får alla hälsovård som har hemvist i Rumänien (Lag nummer 95/2006).
Om någon är närmare intresserad har vi dokument som visar regeringens många program för att integrera våra minoriteter lättare och bättre i det rumänska samhället.
Vad vi vet finns det inga nazister eller nazistiska partier i Rumänien.

Vi hoppas att detta brev inte kommer att uppfattas som en förebråelse. Vi vill gärna bidra till en bättre kännedom om Rumänien och det rumänska samhället och till ett bättre samarbete mellan våra nationer.. Tag gärna kontakt!
Med vänliga hälsningar från en grupp rumänska ålänningar
genom Raluca Tomiuc