DELA

Rösta på Beijar för arbete och rättvisa

Den 17 april är det riksdagsval och redan nu pågår förhandsröstningen.
Ålands socialdemokrater samarbetar med tre partier på den gemensamma listan Åländsk Samling. Vi tror att riksdagsledamot Elisabeth Nauclér kommer att återfå väljarnas förtroende. Vårt mål är att vår kandidat Christian Beijar (S) blir ersättare. Många röster på Christian ger honom och oss mandat att kräva att riksdagsledamoten jobbar aktivt för socialdemokratiska frågor som full sysselsättning, välfärd och sociala rättigheter utifrån en humanistisk och demokratisk värdegrund.

Arbete åt alla är socialdemokraternas genom tiderna viktigaste fråga. Det är genom arbete man bygger landet. Det är genom full sysselsättning vi skapar de resurser som behövs för att finansiera välfärden. Idag står många utanför arbetsmarknaden och den gråa ekonomin breder ut sig. Framtidens arbetsmarknad måste erbjuda fler arbete och de som har jobb får inte slita ihjäl sig. Här väntar många arbetslivsreformer för att jämna ut arbetsbördan.

Finländsk politik kommer framöver i huvudsak att handla om ekonomi. Vi vill bibehålla nuvarande skattenivå och höja kapitalskatten eftersom samhället behöver inkomster för att upprätthålla och skapa ett mer rättvist samhälle. Stora klyftor skapar inte ett bra samhälle för någon.
Utbildningen är fortfarande Finlands styrka och bör så förbli. Välutbildade människor, innovationer och nyskapande klimatsmart teknologi är framtidens bästa investeringar. Utbildningen ska fortsättningsvis vara avgiftsfri och tillgänglig för alla.

Det är inte ansvarsfullt att sänka skatter i en tid då staten har stora skulder och närmare en miljon människor lever under den relativa fattigdomsgränsen. Inkomstskillnaderna har ökat mer i Finland än i andra OECD-länder. Det här är en utveckling som inte kan accepteras. Välfärdsamhällets mål är ett gott liv för alla. Socialdemokraternas nya partiledare i Sverige Håkan Juholt uttryckte det solidariska ansvaret bra: ”De som står i solsken har en skyldighet att hålla ett paraply över dem som står i regnet.”

Det är hög tid att social-etiska och humanistiska diskussioner åter tar plats i den offentliga debatten. Särskilt när de nationalistiska och främlingsfientliga krafterna blir starkare.
Styrelsen för Ålands socialdemokrater