DELA

Rösta på åländsk lucia

Förra helgen stod jag på Godbymässan i en monter som verkade för välgörenhet. Efter att ha stått där under de två mässdagarna var det främst två saker som slog mig. För det första hur trevliga och givmilda ålänningar kan vara. Och för det andra hur mycket som krävs för att de ska visa den sidan av sig själva.
Det var nämligen närapå oroväckande få som faktiskt stannade till på eget initiativ och skänkte ett bidrag, men det mest anmärkningsvärda var vilken otrolig respons jag fick av de personer där det var jag som tog initiativet till en dialog. Nu var det plötsligt nästan alla som var villiga att skänka en slant.
Det här tycker jag är synd, eftersom så många goda gärningar går förlorade på grund av denna lathet, eller blyghet om ni så vill. Men jag tänker inte satsa desto mer energi på att analysera detta, utan istället försöka uppmana till handling.

mässan stod jag tillsammans med Linn Ekebom, den åländska kandidaten i Finlands lucia, och samlade in röster och bidrag till luciainsamlingen. Det kan inte nog betonas att Lucia inte är en skönhets- eller popularitetstävling. Det är i första hand en insamling.
I år går de insamlade pengarna till att förbättra situationen för alla ofrivilligt ensamma äldre i Finland, ett insamlingsmål som jag vet att vår åländska kandidat har jobbat extremt hårt för. Jag har haft förmånen att från första parkett få följa detta engagemang och det genuina intresse som hon uppvisat under kampanjen. Hon vill verkligen göra världen till en lite bättre plats, och vilket bättre sätt att göra det än genom sin fina sång?
Jag hoppas att det är fler än jag som ser detta och uppmärksammar det. Hon är värd varenda röst. I dag onsdag är sista dagen att rösta och det kan ni göra via www.lucia.fi. Tack!
Lucas Mattsson