DELA

Rök utan eld

Med stigande olje- och elpriser söker man nu olika möjligheter att hålla uppvärmningskostnaderna nere i sina bostäder. En del går över till pelletspannor, andra borrar djupa hål i berggrunden och andra skaffar luftvärmepumpar.
Så finns det de som drömmer om en mysig sprakande vedkamin i vardagsrummet. Inspirerade av TV4-fixaren Martin Timell söker man upp en lämplig vrå i lägenheten och så återstår bara problemet med skorstenen.
Nema problema – det finns ju färdiga skorstensblock bara att stapla på varandra med litet cementbruk emellan, precis som Martin brukar göra, och när man kommit upp till taknocken så sätter man en plåthatt på så att det inte skall regna in i skorstenen. Sedan är det bara att bära in ved och tutta på och ha det pys-mys.

Tyvärr är det nu så att också grannarna vet när det tuttas eld i den där mys-pys gjutjärnskaminen. Det pyr och det ryker länge och väl och den där röken tränger in hos grannarna genom dörr- och fönsterspringor och ventilation. Det är nämligen inte bara konst att tända brasan med en tändsticka, utan också att få fart på den och få den att brinna effektivt.

För det första bör veden vara rumsvarm och ordentligt torr. Huggen helst året innan och torkad ett helt år. För det andra bör man se till att man har ett gott drag i spisen så att man snabbt får upp förbränningstemperaturen. Det är nämligen dom där kolvätegaserna som tränger in hos grannen som skall brinna i din spis och ge dig värme.
En rök som, strax efter att man tänt elden, blir ljus och genomskinlig och inte luktar illa är ett bra tecken på en lyckad eldning och en effektiv förbränning.

Problemet med skorstenar som går upp på utsidan av fasaden är att dom är kalla och det betyder att dom har dåligt drag tills dom har värmts upp. Och kanske man borde ha murat ett par varv till och försäkrat sig om ett riktigt bra drag i skorstenen.
Problemet med dåligt drag i en kall skorsten kan även lösas genom att installera en eldriven utsugsfläkt uppe på skorstenen och ha den på ca 10 minuter då man gör upp elden i spisen och då blir ju rökkanalen också snabbt varm. Se också till att det kommer tillräckligt med ersättningsluft in i rummet.

Att elda med ved i en spis är en vetenskap som dom som är födda senare än på 40-50-talet nu måste lära sej. Och kanske det hade varit klokt att satsa en slant till på en värmeackumulerande spis istället för den där strålvärmande gjutjärnsgrunkan, som svalnar så fort brasan slocknat.
Ha det nu skönt framför din brasa, men elda inte mer än du behöver och elda rätt så att grannarna inte behöver få reda på att nu har dom tänt på igen, för den där röken (kolvätegasen) luktar inte gott och inte är den hälsosam att andas in heller. Rent hälsovådlig är den – för din granne!
Xperten