DELA

Radikala förändringar i skärgårdstrafiken behövs

Det är hög tid för inte bara landskapsregeringen utan hela det åländska politiska etablissemanget att se över och samarbeta kring hur skärgårdstrafiken sköts. Framför allt för skärgårdsbornas del, men också för turismen, livsviktig för både skärgården och hela Åland. Det finns all anledning att se över både administrationen och det praktiska genomförandet av själva trafiken efter en försommar av total kollaps. Problemen är bland annat:

• Ett bokningssystem som är så invecklat och rörigt, att varken tillfälliga eller vana resenärer begriper det utan måste gissa sig fram till hur bokningarna ska göras. Jag måste till exempel hjälpa våra gäster med bokningarna.

• Tidtabeller och regler som ständigt förändras.

• Ett regelverk för den som bokar eller avbokar en tur som är så invecklat att det kräver 3–4 fullskrivna A4-sidor.

• En trafik som man aldrig till fullo kan lita på då färjorna är så gamla att de när som helst får olika fel, som det i värsta fall kan ta flera veckor att åtgärda. Så har det varit den här sommaren som har varit rena rama katastrofen för hela trafiken med rockader av färjor och ändrade tidtabeller och uteblivna turer till en del öar.

• En landskapsregering som vart fjärde år byter riktning i sin politik för skärgårdstrafiken, oftast 180 grader. Den använder både tid och pengar till att göra utredningar, som sedan inte leder någonvart.

• Ett minst sagt pinsamt och ytterst dyrt brytande av avtalet om elhybridfärjan, som kan komma att kosta skattebetalarna över 10 miljoner euro. Landskapet borde kanske köpa tillbaka den? I stället får nu Åbolands skärgård njuta av den.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp