DELA

Råd från näringsministern

Jag skrev ett inlägg på Facebook idag, efter att jag har fått en hel del kritik för att jag ifrågasatte några ungdomars sätt att söka sommarjobb i Ålands Radios reportage igår. Inlägget fick över 200 ”gilla” på några timmar. Såhär skrev jag:
Som tidigare arbetsgivare vill jag här komma med några konkreta tips på vad man bör tänka på och hur jag skulle göra om jag sökte sommarjobb idag.

– Jag skulle inte söka sommarjobb i par eller i grupp
– Jag skulle ta i hand och hälsa
– Jag skulle säga vad jag heter och presentera mig
– Jag skulle googla på vad företaget sysslar med och vara lite insatt i vad de gör
– Jag skulle ha ett trevligt personligt brev med mig och lämna någon lämplig person som referens
– Jag skulle vara glad, artig, trevlig och villig att jobba även under Rockoff-veckan
– Jag skulle komma i tid om vi kommit överens om ett möte

Jag vet att det är svårare att hitta ett jobb nu än när jag var ung och jag vet att man måste anstränga sig för att få ett. Det är ingen rättighet att få ett sommarjobb, det är tufft därute, men det finns jobb. Kanske inte exakt det du vill göra och kanske inte exakt när det passar dig men jag pratade med en förälder idag vars dotter sökt fem jobb och blivit erbjuden tre.

Jag kan tyvärr inte garantera dig ett jobb men berätta för alla, sprid ut till din familj, dina vänner, grannar, facebook-kompisar att du vill ha ett och be dem sprida det vidare i sina nätverk. Följer du mina enkla råd så ökar dina chanser betydligt. Ta sen kontakt, gärna personligen, inte bara med de företag som söker personer via AMS utan gå direkt till olika företag och förklara att du verkligen vill jobba i sommar, följ sedan upp de kontakter du tagit och ge inte upp.
Envishet lönar sig.

Dennis Jansson svarade såhär: ”Du glömde ett viktigt råd… – Om din mamma eller pappa ringer och söker jobb åt dig är dina chanser att få jobb = noll”
mvh
Fredrik Karlström
Näringsminister