DELA

Pub Bastun handlar om ungdomars framtid

    Mycket har skrivits om Pub Bastun den senaste veckan både av journalister, i tidningsinsändare och på sociala medier. Många olika synpunkter och perspektiv har lyfts fram; ekonomiska perspektiv, kulturella och historiska perspektiv etc.

    Den starkaste invändningen mot att låta Pub Bastun fortsätta att vara i Träffpunkt Ungdoms regi (utan krav på ersättning för en renovering) har varit att detta skulle strida mot en normal konkurrensutsättning (både i förhållande till andra pubar och till andra föreningar) och därmed utgöra antingen en orättvisa eller en omotiverad ekonomisk belastning för Mariehamns stad.

    Men Träffpunkt Ungdom är en tillflykt för ungdomar i en ålder då många känner sig vilsna och letar efter gemenskap och mening, ännu osäkra på sin plats i livet.

    Då står den verkliga konkurrensen inte mellan ett antal lokala pubar, eller ens mellan likvärdiga föreningar i behov av utrymme. Då står konkurrensen mellan ett samhälle som skapar utrymme för gemenskap, för tid att mogna och hitta sin plats i livet och samhället – eller ett samhälle som i praktiken bäddar för marginalisering, hänvisar till ett liv på nätet med allt det har att erbjuda i form av gemenskap i olika former av extremism, eller lockar med ett liv som kriminell.

    Det är den konkurrensen – konkurrens om våra ungdomars framtid , välmående och samhällsdeltagande – som vi som samhälle – i detta fall Mariehamns stad – bör försöka vinna. Det är helt enkelt mer som står på spel än frågan om en marknadsmässig hyra.

    Varje ungdom som marginaliseras kostar samhället 370 000 euro – det har en nyligen publicerad forskningsrapport i Finland kommit fram till.

    Kan bara fyra ungdomar hindras från att marginaliseras så har renovering av både Bastun och Doktorsvillan bekostats med råge.

    Vi vågar påstå att Bastun haft avgörande betydelse för att på ett bra sätt lotsa flera generationer av åländska ungdomar in i ett fungerande vuxenliv.

    Bastun har med andra ord redan, i mer än 50 år- förhindrat marginalisering och utanförskap – Bastun har på så sätt redan länge varit en utomordentligt bra ekonomisk satsning för staden. Betydelsen av en sådan plats har inte minskat under de senaste åren – tvärtom har den ökat. Med blicken vänd speciellt västerut är det självklart att vi skall göra allt vi kan för att nu öka de preventiva åtgärderna, inte förstöra befintliga och fungerande sådana. Allt annat är att spela rysk rulett med våra ungdomars – och i förlängningen hela samhällets – framtid.

    Skulle Mariehamns stad dessutom utöka den preventiva verksamheten med en lika meningsfull lösning för Doktorsvillan skulle staden på ett mycket förtjänstfullt sätt även där kunna satsa på barn och ungdomars välmående.

    Eftersom Doktorsvillan uppenbarligen visat sig vara svår att hyra ut på marknadsmässiga grunder (bland annat, tror vi, för att köket inte tillåter mer än en mycket enkel caféverksamhet) kunde Mariehamns stad mycket väl överväga en sådan satsning.

    En kulturförening driven av utbildade konstnärer som har kapaciteten att på olika sätt skapa innehåll, känslan av inkludering och mening genom ett flertal former av konstnärlig verksamhet – och med det uttalade kravet på öppna dörrar – plus ett bra samarbete med Träffpunkt Ungdom – kunde mycket väl vara en riktigt lyckad lösning.

    Vi är mycket tacksamma över det kloka beslutet att inte sälja Bastun och vi vill varmt uppmuntra staden till att fortsätta att på olika sätt investera i alla våra ungdomars framtid – och därmed ett välmående och attraktivt Åland.

    JENNY CARLSTEDT

    THERESE KARLSSON

    CRAOLINE PIPPING