DELA

Protest från ”miljösvin”

Så har då Finska staten än en gång lyckats stifta en skattelag som slår helt orättvist mot medborgarna genom att beskatta en bil på basen av teoretiska värden på bilens CO2-utsläpp och hur många dagar per år bilen är i trafik.

Jag äger en så kallad ”stadsjeep” som drar ca 1,3 l/mil blandad körning och kör ca 8.000 km/år med den. Med bilens CO2-utsläpp som enligt tillverkaren skulle vara 340 g/km skulle jag spy ut 2.720 kg CO2/år och för det skall jag betala 386 euro/år i fordonsskatt.
Om jag istället skulle äga en ”miljövänligare” bil t.ex en Toyota Avesis kombi med 2,2 L D automat som drar 0,64 l/mil och med med CO2-utsläpp 169 g/km och jag kör 18.000 km/år så skulle jag ”bara” bidra med 3.042 kg/år, alltså 322kg CO2 mera och för det skulle jag betala en fordonsskatt på 113 euro/år, alltså 273 euro mindre!

Med min stadsjeep som jag kör lite med bidrar jag med mindre CO2-utsläpp jämfört med en miljömedveten pendlare, men ändå straffar finska staten mig med högre fordonsskatt eftersom den baserar sig på bilens teoretiska CO2-utsläpp och hur många dagar per år bilen är i trafik och inte på vad jag i verkligheten släpper ut.
Om det skulle finnas någon logik i detta så borde det vara på drivmedelsskatten detta påslag borde varit och då har var och en fått betala för vad man bidrar med i form av CO2-utsläpp och man har också haft möjlighet att påverka genom hur mycket man kör och även ägare av nöjesbåtar fått delta i miljötänkandet!

Pajero 3,5 ”miljösvin”