DELA

Posten – kassako eller klimatkossa?

På tidningen Ålands första sida i lördags kunde vi läsa: Åland Post redovisar 65 000 euro i vinst. Samma uppgifter hittar vi i Nyan.

Inne i tidningarna fanns en stor artikel med rubriken: Knappt plus för Åland Post – som vill vända trenden. Åland Post har nu en besvärlig situation av olika orsaker.

Kassakon, som gav en miljon euro i dividend varje år, är ett minne blott. Nu har kon gett en halv miljon under några år, men nu verkar kon helt gå i sin.

Med en omsättning om 35,5 miljoner euro så är en vinst på 65 000 ganska anspråkslös.

Jag gick in på nätet för att läsa årsberättelsen för Åland Post 2020 där jag fann en ”Finansiell översikt”. Där kunde jag läsa om en förlust före bokslutsdispositioner och skatt på 7 034 000 euro. Där nämns ingen ”vinst”. Det har alltså gått betydligt värre än vad tidningarna hävdar. Bokslutet är en ren katastrof. Varför får inte läsarna ta del av detta? Är det någon som vill sopa det verkliga resultatet under mattan? Vem?

När jag läser vidare i artiklarna så faller min blick på rubriken ”ska bli fossilfria”.

Styrelsen har tydligen nyligen klubbat att verksamheten ska bli fossilfri senast 2035.

I årsberättelsen kan jag läsa följande uttalande av Postens VD Henrik Lundberg: ”Det finns en debatt om det är värt att sätta ett mål, som ligger 15, 20 år fram i tiden”. Och vidare ”Vi inser att det varken blir lätt eller billigt att nå det”.

Jag visade häromdagen att det kanske skulle kosta oss 8 miljoner extra för att ha elbussar under tolv år i Mariehamn – Jomala i stället för fossilfria gasbussar.

Jag utgår ifrån att styrelsen har tagit reda på hur mycket dyrare det blir för Posten att ställa upp dessa hårda krav. Planeras för el, biogas eller vätgas? Vilken bli skillnaden i euro om man i stället sänker mål-tiden? Skillnaden innebär pengar, som Posten kunde betala som dividend till Landskapet. Som det nu ser ut så har kassakon i stället blivit en klimatkossa. Hon ser glad ut, men vi får inga pengar. Enligt Nyan blir det ingen dividend i år. Får se om det blir någon dividend i fortsättningen eller om det är det ”klimatet” som prioriteras? Välfärd eller ”klimat”?

Kan VD Henrik Lundberg eller styrelsens ordförande Dan E Eriksson redogöra för kostnaderna för denna dyra målsättning?

Vi måste även minnas målet ekonomisk hållbarhet! Vad anser minister Roger Höglund (C)? Skall Posten vara en kassako eller en klimatkossa?

Vi vet att Åland inte kan påverka världens klimat, även om det skulle vara så att människan påverkar klimatet. Åland är som en knappnål i världsaltet.

STEPHAN TOIVONEN
MEDLEM I FINANS- OCH NÄRINGSUTSKOTTET
ÅLÄNDSK DEMOKRATI

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp