DELA

Populistisk oppositionspolitik i staden?

Nuförtiden använder sossarna i staden hård vänster-retorik och hävdar att vi andra slaktar välfärd, avlivar djur och annat samt menar att vi inte bryr oss om de svaga i samhället utan att konkretisera sig särskilt mycket. Och om det kommer något konkret så finns det oftast inget fastslaget beslut bakom påståendena. Att vi inte skulle bry oss är inte sant helt enkelt.
En lögn blir ingen sanning oavsett hur många gånger den upprepas. Vi moderater bryr oss mycket och arbetar för att inte de utsatta samhällsgrupperna ska drabbas för hårt i den ekonomiska krisen. Vår politik är inriktad på att samhället också ska vara med och ta ansvar för de allra svagaste, i motsats till socialdemokraternas ”allt till alla med någon annans pengar-politik”.

Däremot har vi begränsade resurser och måste prioritera samt göra saker annorlunda. Ibland kan det betyda en viss minskning av servicenivå eller helst göra saker på ett annat sätt. För att klara det räcker det inte att vara optimist, man måste också vara realist. Tyvärr verkar socialdemokraterna vara ytterst konservativa när det gäller förändring och sakna realism när det gäller den ekonomiska situationen.

Staden har även en mycket hög skuldbörda och alla partier enades nyligen om att minska skuldbördan. Den absolut sämsta fördelningspolitiken är om vi låter våra barn få betala våra skulder och räntor och därmed betala mer och mer skatt för sämre och sämre välfärd. Det är i mitt tycke inte rätt och det är dessutom omoraliskt. Vår generation måste betala för sig! Hur ska vi då lyckas med detta att vi ska stå för våra egna kostnader.
Är det inte bara att höja skatter och så kör vi på som vanligt? Nej, det är en usel politik att bara höja skatter utan att göra något annat. Det leder då bara till mindre i plånboken och därmed försämrad köpkraft och stigande arbetslöshet. Vi måste alltså minska den offentliga kostnadskostymen också. Socialdemokraterna har hittills inte visat på någon annan åtgärd än att höja skatten.

Vi har också ett ansvar att informera om den ekonomiska situationen i samhället, oavsett om det handlar om ett positivt eller negativt budskap om samhällsekonomin. I dagsläget har budskapet en negativ klang, men vi kan ju inte blunda för den realitet som faktiskt finns här och nu. När skatteintäkterna viker kraftigt och särskilt nu när de sjunker mycket kraftigare än någon kunnat förutspå finns det skäl att ta det till sig.
Det vore klädsamt om också socialdemokraterna i staden kunde dela den verklighetsbeskrivning som alla andra har. Då går det att föra en konstruktiv dialog för att hitta lösningar på inbesparingar och mycket annat. Eller har man rotat fast sig vid en populistisk oppositionspolitik i staden?
Petri Carlsson (M)