DELA

Politik utan visioner

I och med att politiken uppdelades i oppositionspartier och regeringspartier i lagtinget, så har möjligheterna att enas om genomförande av större projekt minskat betydligt.

Därför blir det ingen tunnel till Föglö, eller kortrutter heller för den delen. Större infrastrukturprojekt tar lång tid att förbereda och genomföra, och måste vara så förankrade inom de politiska partierna att de håller över nyval. Det fungerar inte i dagens politiska system. I stället slösas pengarna bort på allehanda utredningar, som ibland, eller oftast, inte ens når lagtinget till kännedom, utan blir hyllvärmare i något kansli.

Åland har ett invånarantal om strax över 30 000, och då krävs det enighet för att nå resultat. Inte ens i förhandlingar med Finlands regering kan opposition och regering samarbeta och dra åt samma håll. Det är så illa ställt att den finska socialdemokratiska statsministern inte ens har besökt Åland en enda gång under sina snart fyra år vid makten. Att ett statsministerbesök på Åland skulle blivit av, hade självklart kunnat påverkats av de åländska socialdemokratiska partiet, men då de sitter i opposition i lagtinget, har intresset för en samverkan med regeringspartierna för Ålands bästa inte funnits på partiets agenda.

Samma gäller tunnel till Föglö. I världens ögon inget större projekt, men i dagens värld på Åland omöjligt att genomföra, därför att fyra år vid makten är för kort tid för att planera och bygga en tunnel, när risken finns att en halvfärdig tunnel kan bli enda slutresultatet vid ett regeringsbyte! Och en ny regering har all makt att stoppa projektet, och prata sig ur situationen varför man lagt ner si och så många miljoner till ingen nytta, av skattebetalarnas pengar.

Det är skärgården som i detta fall är dom stora förlorarna, och skattebetalarna, när vi i stället för en politik med visioner och vilja till förändringar, har politiker vars främsta önskan är att få sitta i lugn och ro vid makten en period till, eller fler.

Nej, det är dags att lägga oppositionspolitiken i graven, och i stället börja samarbeta, alla partier gemensamt, och ha visioner för hur Åland kan framstå för omvärlden som ett exempel på allt vad man kan åstadkomma om man är överens.

RUNA LISA JANSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp