DELA

Politik stoppar intressant tv-utbud

Yle, det vi tidigare kallade ”Rundradion” har lagt ned såväl tid som pengar på att restaurera Stormskärs Maja-filmserien från 1975 och nu är den nygamla Maja klar. Inte nog med att den fräschats upp färg- och ljudmässigt, den är nu i full HD-kvalitet med biografformat. Premiär har Stormskärs Maja den här veckan i Yle Teema kanalen som numera sänds i HD-kvalitet över hela Finland. Det blir ett timslångt avsnitt varje dag klockan 21 till och med lördag.

I kväll, tisdag, sänder Yle dessutom efter Majafilmen klockan 22 tre Ålandsfilmer från YLEs stora arkiv, nämligen: ”Båten är en bro” från 1968, en film om skärgårdshavets historia, natur och hur man levde och lever där. Film nummer två: ”Skärgårdsliv på Åland” är en film från 1960 och den handlar om bl.a. fiske och båtar i skärgården samt om Ålands sjöfartsmuseum. Den tredje filmen visar hur det är att bo och leva långt ifrån något samhälle, långt ute i obygden med andra ord. Filmen är inspelad på Eckerö 1965.

Samtliga tre filmer går i repris i Yle Teema på lördag.

Hur kan man se Maja-serien och de här andra filmerna på Åland? Ja, inte via Ålands Radio och TV och Smedsbölesändaren i alla fall.

Har man kabel-tv t.ex. MCA finns Yle Teema i kanalutbudet, men inte i HD och inte heller i det digitalsystem som dom flesta tv-mottagare och digitalboxar stöder. Har du en rätt ny tv eller digitalbox, kan du troligen se Yle Teema. Skulle du verkligen vilja se Maja i full modern HD kvalitet på din, skall vi säga 55-tummare, så måste du ha IP-tv helst med fiberanslutning. Har du IP-tv men vanlig hederlig ”kopparanslutning” så beror dina möjligheter att se HD på hur långt från närmaste distributionspunkt du bor, ju längre ifrån centralen desto större risk för darriga bilder.

Sen kan du se Maja och dom övriga programmen via Yles internetsajt där Teema direktsänds, däremot kommer inget av de här programmen att finnas i Yle Arenan i efterskott, tyvärr.

Hur dyrt skulle det då vara för Åland om Smedsböle skulle sända ut Yle Teema? Ja, hur låter det med ”tack så mycket”? Så är det verkligen, med andra ord–inte ett cent! Yle skänker alla sina tv-kanaler till Åland, vi betalar ju ingen som helst avgift till Yle utan de står för alla upphovsrättskostnader för vår räkning.

Tekniskt då, behövs det en ny sändare eller något sådant ? Nej det behövs ingenting alls! Smedsböle kan sända ut tio tv-kanaler, men i dag används bara nio av dem eftersom ÅRTV och Åland24 numera delar kanal och samma program sänds på båda kanalerna. Blir det extra strömförbrukning eller slitage om man sänder ut Teema ? Nej, digitala sändare fungerar inte så utan den så att säga inte använda kanalen måste i alla fall vara påslagen.

Så varför kan man då inte se Maja via Smedsböle?

Ja, det frågar jag mig också men vid det här laget har jag lärt mig att det inte lönar sig att fråga, för något vettigt svar får man inte. Varför kan man inte se de intressanta program som finns i SVTs Öppet arkiv och som har anknytning till Åland? Varför tv-dokumenteras och sänds inte öspelen som man gjorde under tiden Yle stod för radio och tv på Åland? Varför har Åland den i särklass sämsta sändningstekniken när det gäller tv i Norden? Hur kommer det sig att Färöarna klarar över 30 digitalkanaler och också HD-tv trots att man på grund av de geografiska förhållandena måste ha fler än tio ”Smedsböle”?

En sak vet jag att det här är 100 procent politiska frågor, Ålands Radio och TVs personal är hårt jobbande och ambitiösa och kunniga men i dagsläget är de chanslösa. Det är helt och hållet politikerna som bestämmer och de kanske vill ha det så här, vad vet jag?

Christian Stormbom

f.d. styrelsemedlem i ÅRTVs styrelse.