DELA

Periodisering ett problem

Periodisering av gymnasieskolorna
”Syftet med periodisering är att förbättra för de studerande” står det på centerns hemsida om man googlar på periodisering och Åland. Texten är skriven av utbildningsminister Britt Lundberg och hon medger att det kan bli mer intensiv och koncentrerad läsning. Det hade hon rätt i.
I första perioden på sociala och samhälleliga sektorn vid Ålands yrkesskola läste vi 9 timmar socialkunskap i veckan och 8 timmar samhällskunskap i veckan samtidigt som vi läste svenska, engelska, kemi och inlärning – i 8 veckor. Sedan kom första periodskiftet och vi fortsatte med att läsa 8 timmar psykologi och 8 timmar historia i veckan, tillsammans med andra ämnen.

Lundberg skriver på hemsidan att gymnastiken ska fördelas jämnt under året, det är inte så lätt att lägga ut det när man har så många andra ämnen, så nu har vi gymnastik varannan vecka, och ingen gymnastik alls i femte perioden.
Hittills har vi kunnat konstatera att sjukdomar ställer till det rejält då man läser så pass intensivt som vi gör nu. Det är en konst att läsa ikapp allting man missar under en skoldag då man kanske har 4 timmar i rad av samma ämne.

I dessa intensiva dagar är det underbart att få fara hem före klockan två på dagen. Det är ingen hemlighet att kroppens batterier tar slut efter en lång skoldag och pluggandet blir uppskjutet till sent på kvällen.
Ett annat störningsmoment i pluggandet är då skoldagen slutar mot 16-tiden och man inser att man glömt någonting i skolan, men inte kan hämta det eftersom skolans öppethållningstider är till klockan 16.
Vi kan bara tala för en del av oss på sociala- och samhälleliga linjen, men vi vet att det finns ett stort missnöje bland andra gymnasieskolor, men främst Sjömansskolan.

Kommer det att fortsätta så här nästa år? Finns det ingenting man kan göra för att få folk att förstå att en linje som sociala och samhälleliga inte funkar idealiskt med periodisering?
Jennie Lindman,
Johanna Grönlund,
Jannik Svensson
Ronja Knutsson,
studerande vid sociala och samhälleliga,
Ålands yrkesskola