DELA

Pensionärer förtjänar respekt – inte högre skatter

    Lantrådet Katrin Sjögren försöker i sin insändare den 10 april besvara Jan T Mattssons frågor om pensioner, men lämnar flera frågetecken än klargöranden. Visst är det så att personbeskattning är en riksbehörighet – men det befriar inte landskapsregeringen från ansvar. Den har alla möjligheter att påverka till exempel genom att höja grundavdraget i kommunalbeskattningen för pensionärer. Det vore ett konkret steg mot mer rättvisa skatter.

    Sjögren hänvisar till statens ambition att uppmuntra arbete. Men innebär det att hon och Liberalerna tycker det är rimligt att pensionärer – som byggt upp samhället, arbetat och betalat skatt i decennier – nu ska beskattas hårdare än löntagare? Är det verkligen en politik hon står bakom?

    Lantrådet nämner “förmåner” som lägre moms på vissa tjänster, men hur många av de mest utsatta pensionärerna kan egentligen utnyttja dessa? Samtidigt tog hennes regering bort avdraget för sjukkostnader – ett direkt slag mot ekonomiskt svaga grupper. Regeringen lovade kompensation, men hittills har varken lantrådet eller socialministern kunnat redovisa någon konkret åtgärd.

    Vidare skriver Sjögren att dagens arbetande generation betalar för dagens pensionärer. Det är en sanning med modifikation – eller snarare ett missvisande påstående. Det gäller i själva verket bara för de pensionärer som tillhör landskapets egen pensionsfond, där ansvarsskulden är hela 330 miljoner euro. Alla skattebetalare – inklusive pensionärer – tvingas årligen bidra med cirka 20 miljoner euro via driftsbudgeten för att täcka detta underskott. Kommun- och privatanställdas pensioner belastar däremot inte dagens löntagare på samma sätt. Det är ett politiskt misslyckande, inte en naturlag och (alltså ytterligare en skatt) – att försöka dölja det bakom förenklade formuleringar gör ingen klokare.

    Lantrådet avslutar sin insändare med att regeringen “lyssnar på pensionärers ekonomiska utmaningar”. Men den viktiga frågan är: tänker regeringen faktiskt agera – eller nöjer man sig med att lyssna?

    Det är inte bara i pensionsfrågan som tydlighet saknas. Medborgare väntar fortfarande på svar från regeringen på andra allvarliga frågor:

    – Vad gör miljöministern åt Mises olagliga fakturering till hushållen som pågått i många år – ska den tillåtas fortsätta?

    – Hade finansministern fullmakt att utanordna 3 miljoner till en fond utan lagtingets godkännande?

    – Finns det verkligen en korrekt fullmakt för upphandlingen av laddhybriden – visa den i så fall?

    Det är vi medborgare som betalar politikernas löner. Då borde vi också få raka och ärliga svar.

    ROLF GRANLUND (ÅF)