DELA

Patetiskt, herr Eliasson

I stället för att ge dig på en chefredaktör som sköter sitt mycket viktiga jobb att granska makthavarna, borde du följa hans exempel och sköta ditt viktiga jobb. Att det denna gång var dina uppenbara brister som blev föremål för uppmärksamheten, får du lära dig att leva med som minister. Exempelvis, kan du i stället för att ”gnälla” på budbäraren, göra något konkret för alla dessa hårt arbetande och risktagande entreprenörer och företagare som du ofta talar så varmt om.
Du skriver bland annat i din replik till Niklas Lampi den 14e april: ”Näringslivsutvecklarens roll är att verka i gränssnittet mellan landskapet, kommunerna, näringslivets organisationer, företag och ideella krafter, att stimulera samspelet och samarbetet mellan kultur och business”. Vidare skriver du, ”Landskapsregeringen lyssnar på branschen och gör verkligen något för att bryta den negativa trenden under 2000-talet. Mer framtidstro, mindre dödgrävarmentalitet, tack!”
Hela ditt indignerade svar, innehåller faktiskt en veritabel provkarta av exempel på just fenomenet floskler, enligt definitionen här nedan. Vilket för övrigt bekräftar själva poängen i ledaren.

För tydlighetens skull vill jag definiera några av orden vi använder: Patetisk = Brist på riktig tankeföljd, förnuftig plan, etc (Svenska Akademins ordlista).
Entreprenör kommer ur den medeltida franskan och betyder fritt översatt ungefär, ”den som får någonting gjort/utfört”. Implementera = förverkliga/genomföra, är något som just entreprenörer är bra på. Alltså raka motsatsen till vad du hittills visat i frågan om turismsatsningen.
Floskler däremot, är uppenbarligen något du behärskar till fullo, åtminstone av provkartan i ditt inlägg att döma, se även axplocket av citat här ovan: Floskel = uttryck (i allm. av välklingande form) som saknar (djupare) innehåll, tom retorisk prydnad, vältalighetsblomster (Svenska Akademins ordlista).

Ser du till att entreprenörerna och företagarna får långsiktiga och bra förutsättningar att verka efter, så får ni politiker mer pengar att ”konfiskera”, till våra gemensamma behov. Den makten har vi väljare givit er. Ni kan faktiskt få mer pengar till mekarverkstäder, dans och mycket annat, utan att höja skatten. Det kräver förvisso ökade intäkter och där kommer bl.a. turismen in, men då gäller det att implementera, herr minister.
”Golf är den mest lönsamma aktiviteten för branschen och jag står självklart fast vid allt jag sagt tidigare.” (citat ur ditt svar till mig den 10 januari 2011). Du håller även med om att golfsatsningen på Stornäset är motorn i hela turismsatsningen. För övrigt är du skyldig mig svaren, på min replik i den debatten.

Du hade chansen att arrendera ut Stornäset till ÅGK, du tog den inte av någon outgrundlig anledning. I så fall hade vi redan nu haft den viktigaste komponenten av turismsatsningen på plats och bollen redan i rullning. Om din behandling av ÅGK är signifikant för din behandling av våra övriga entreprenörer, då är vi riktigt illa ute. Hoppas att de inte är långsinta, har resignerat eller hittat något annat, någon annan stans, att satsa sina pengar och entusiasm på?
Vad kan en korttidsanställd näringslivsutvecklare åstadkomma, där du själv och dina företrädare med all er makt misslyckats, inte kunnat, vågat, velat, orkat (välj)? Golfsatsningen som kom av sig, 15 år av nedärvd beslutsångest = ”Svarte Petter”, det kortet ärvde du av din företrädare, som ärvt den av sin etc., nu försöker du släppa den i knät på en korttidsanställd tjänsteman/konsult, helt utan makt. Vad skall han kunna åstadkomma på några få månader, där du och dina företrädare misslyckats så kapitalt under 15 år? Givetvis ingenting, förutom att ”möjligen” avleda uppmärksamheten från dina tillkortakommanden.

Det brinner också i knutarna. Om det stundande valet leder till att ”sossarna”, får något att säga till om i en kommande regering, så har de redan aviserat att pengarna som denna regering avsatt till ”motorn” i Ålands viktigaste turismsatsning någonsin, kommer att delas ut i allehanda bidrag.
Ta tag i ”Svarte Petter” själv Eliasson, släpp den i knät på bakåtsträvarna. Det vore det modigaste du hittills gjort som näringsminister, det skulle också skilja dig från att bli ytterligare en parentes på den posten.
Ge entreprenörerna i ÅGK och alla andra inom turismnäringen förutsättningar att implementera det som de tror på, då får vi alla en bättre framtid.
Det som inte utvecklas, blir underutvecklat och snart avvecklat.
Mariehamn 15 mars, 2011
J. Jacobsson