DELA

Osmaklig lista över ”viktiga”

Att sjukvårdspersonal, gamla och sjuka och folk i riskgrupperna skall vaccineras först tror jag att alla är överens om. Men sen när övriga skall vaccineras så har landskapregeringen gjort upp en lista över personer som är ”viktiga” för att samhället skall fungera. Den här listan är om inte diskriminerande så åtminstone väldigt osmaklig, och för tankarna till en annan tid och ett annat land.

Att dela upp befolkningen i ”viktiga” personer vars hälsa och liv går före mindre viktiga? Man undrar om dessa personer i händelse av krig har plats reserverad åt sig i skyddsrummen och vi mindre viktiga bara får komma in i mån av plats?

De här personerna anses så viktiga att de inte kan vara borta 2-3 veckor om de blir sjuka i covid-19. Man undrar om de kan ta semester överhuvudtaget när de är så viktiga? På landskapsregeringens lista finns bland annat 15 landskapstjänstemän som samhället inte klarar sig utan enligt landskapsregeringen. Man undrar då hur 80 procent av tjänstemännen och hela regeringen utom en minister alla kan ta semester i juli, utan att samhället faller ihop?

Nej, sanningen är den att gemene man inte märker att alla ”viktiga” personer är borta och samhället fungerar lika bra ändå! Åland är den enda region som man har hört talas om som delar in befolkningen i ”viktiga” och mindre viktiga när det gäller vaccinering.

Nej, skall det göras någon lista överhuvudtaget skall den prioriteras efter utsatthet och inte efter ”viktighet”. Till exempel kassörskor och busschaufförer som exponeras mot mycket folk i sitt arbete. Man undrar om landskapsregeringen fortsätter sin lista med vem som hamnar längst ner, och kanhända inte får vaccineras alls, för att de inte är tillräckligt viktiga!

EN SOM INTE BEHÖVER PRIORITERAS

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp