DELA

Oschysst av Gunell

Lagtingsledamot Camilla Gunells uttalanden i radio och press angående el-hybriden är osakliga och orättvisa. I en intervju i lördagens Åland om sittande regerings hantering av tingsrättsdomen, säger Gunell bland annat, att ”det som hänt är en skandal utan dess like” och att ”det är taktiskt politiskt spel snarare än en omsorg om ålänningarnas pengar och åländsk ekonomi”.

Till sak då, är det rätt av landskapsregeringen att gå vidare till hovrätten? Ja absolut. Konsortiet skickade in en önskelista till tingsrätten och fick rubbet, exakt på centen. I storleksklassen 12 miljoner euro, varav det allra mesta är hypotetiska kalkylvinster 15 år in i framtiden. Pengar som riskfritt glider rakt ner i konsortiets fickor utan minsta motprestation, ifall tingsrättens dom skulle vinna laga kraft.

Alla de miljonerna menar ledamot Gunell uppenbarligen att landskapsregeringen ska acceptera och betala utan prut. Ofattbart, när det självklart är tvärt om, att både regering och lagting ska göra allt för att eliminera eller minimera alla ekonomiska risker som kan pungslå skattebetalarna.

Att som landskapsregeringen överklaga i syfte att bli frikänd eller att åtminstone minska det oskäligt höga skadeståndet är alltså att ta sitt ansvar för Ålands ekonomi. Den som förvaltar landskapets kassa ska hålla i pengarna som om det gällde den egna plånboken.

TOBBEN ELIASSON
LAGTINGSLEDAMOT (C)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp