DELA

Oro angående stadsbussen

Jag är en vanlig äldre tant, har varken körkort eller bil och jag har aldrig lärt mig cykla. Är en av många som verkligen är beroende av bussen för att ta mig dit jag måste komma. Ni styrande där uppe band molnen, kom ner på jorden och studera vanliga människors liv och behov när ni bestämmer om stadsbussen. Tänk på oss, tänk på turisterna och försök bestämma något vettigt. Ska det kosta, så gärna det, bara man kommer dit man behöver komma. Ryktena som går tyder på något helt annat.

Mariehamn är inte så stort, men som huvudstad bör det finnas en behovstäckande stadsbuss som tar invånarna dit de behöver utan långa omvägar. Den ska gå från olika/alla bostadsområden till city, sjukhuset, bussplan och hamnen. Detta med hänsyn till alla invånarna men även turisterna. Dessa klagar redan på den dåliga busstrafiken i stan på somrarna. Alla har inte råd med taxi!

Förvisso finns många bilar att tillgå när det inte finns någon passlig busstur, men är det verkligen något att trakta efter med tanke på att det propageras att vår stad är en ekostad? Flertalet av bussarna, om inte alla, går på biobränsle och biltrafiken i stan börjar lika en storstads med långa bilköer. Är det verkligen det ni vill utsätta alla för; långa bilköer, giftiga utsläpp osv. i vår fina stad bara för att ni inte vill se den stora bilden? Ni driver igenom era beslut, hoppar sedan in i era bilar och åker hem utan att bry er om den lilla människan, de kanske mindre lyckligt lottade, de som inte har nog med makt att hindra er.

Utan att ta hänsyn till det stora perspektivet vill ni skrota en rätt välfungerande stadsbusstrafik. Har ni alls lyssnat på de som faktiskt kör och åker stadsbuss, eller har det gått prestige i det hela? Betalar gör jag gärna, säkert många fler med mig, de flesta turister som hoppar på tar fram börsen och vill betala. Snälla, snälla tänk er för och lyssna på dem som vet hur saker ligger till, och var inte för stolta eller tjurskalliga för att lyssna. Vår stadsbuss är viktig för så många av oss. Ta hänsyn till dem som åker med den, ta hänsyn till vad de har för behov och ta hänsyn till vår närmiljö!
En vanlig äldre tant