DELA

Öppna upp vårt Åland!

Hade i onsdags den stora förmånen att delta i partiutfrågningen på Svenska för inflyttade (sfi) på Medis. Det var givande och kändes som en av de viktigare debatterna hittills. En av de största problemen som många inflyttade brottas med på Åland är att det inte finns några jobb. Ja, du läste rätt, inga jobb. På Åland med 1,8 % arbetslöshet.

Anledningen är att jobben effektivt fördelas genom kontakter. Genom grannens pappas kusin till din svågers arbetskompis. Dessa arbetsplatser sållas ut och kommer aldrig till Ams. Till Ams kommer, enkelt uttryckt, de arbetsplatser som din svågers arbetskompis inte ville ha. Det kan vara svårt att föreställa sig hur många stängda dörrar som en inflyttad möts av på Åland. På ett Åland som påstår sig vara öppet och välkomnande. Jag tror mycket av detta är på personlig nivå. Vi måste själva börja med att visa gott exempel.

Jag minns då jag fick höra att en Åländskägd lägenhet var ledig och tog kontakt, för att en bekants kompis var intresserad. Kompisen hade arabiskt efternamn. När lägenhetsinnehavaren fick höra det arabiska efternamnet fanns det plötsligt ingen lägenhet. Det spelade ingen roll att personen ifråga var en skötsam och strävsam samhällsmedborgare.
Det här är inte bara politikernas eller AMS’ uppgift: Det är din och min uppgift att öppna upp de stängda dörrarna – att öppna upp vårt Åland.
Wille Valve (M)