DELA

Onyanserad ledare om ÅF:s ideologi

”Visst minns jag den tiden när politikerna mest stred med varandra. Tack och lov är den tiden förbi och det nya styrelsesystemet innebär att de mest meriterade erbjuds posterna, inte de med rätt partitillhörighet.”
Ovanstående är ett direkt citat från undertecknads ledare den 21 juli.

Nya Åland
skriver på ledarplats följande den 30 juli:
”Den grupp som helt skiljer sig från mängden är Ålands Framtid. Birgitta Bergman-Jansson vill att Åland leds av de mest meriterade, inte av folk från olika partier. Tjänstemän istället för politiker på de ledande posterna. Det måste betecknas som radikalt så det förslår, ett bevis för att grupper på högerkanten inte nödvändigtvis är konservativa.”

Nya Ålands ledarskribent lägger alltså ord i min mun som jag aldrig har sagt, eller i det här fallet skrivit, när hon påstår att Ålands Framtid vill ha tjänstemän istället för politiker på de ledande posterna. Men det är en intressant slutsats, men helt och hållet hennes, som Nya Ålands ledarskribent kommit fram till när hon sätter lika med tecken mellan meriter och tjänstemän.

Påpekas bör också att självstyrelse kontra självständighet inte är en höger- eller vänsterfråga utan är ytterst en fråga om åländsk identitet, svenska språket och ålänningarnas rätt till självbestämmande. På Färöarna är det socialisterna som driver självständighetsfrågan hårdast.
Birgitta Bergman-Jansson
partisekreterare, Ålands Framtid