DELA

Okunskap om finsk politik

En kommentar till Sara Kemetter: Många svenskspråkiga i landet blev tagna på sängen av Sannfinländarnas valseger. För mig var det ingen överraskning alls, eftersom jag under många års tid läst olika finska tidningars debatter i nätet och lyssnat på finska radiokanaler.
På samma sätt är det nu med presidentvalet. Senast har det varit ständigt återkommande kommentarer kring Lipponens presidentkandidatur i diverse radioprogram.

Sara, du konstaterar också vilka ledande politiker som var med om att ”fatta det stora politiska beslutet”. Där ligger faktiskt pudelns kärna. Det gick inte alls rätt till det hela, vilket har mycket analyserats av både enskilda och forskare, inte enbart i media utan man har även fört juridiska processer. Motsvarande uppstod nu till exempel i samband med hur riksdagen informerades om garantierna i Greklandsfrågan. Äntligen börjar också statens representanter reagera!

Det slutar inte förvåna mig hur åländska politiker, trots sina påstådda direktkontakter, håller sig omedvetna om helt klara och tydliga fenomen i den finska politiken! Eller så vill de inte avslöja dem för ålänningar, då är det ju lättare att föra vilka falska kampanjer som helst.
Merja Renvall