DELA

Nyan trappar upp könskriget

Media rapporterar om att man i många länder ser en allt tydligare värdemässig polarisering mellan könen hos den yngre generationen. Unga kvinnor tenderar sympatisera med vänsterliberala åsikter medan unga män blir mer konservativa. Emma Haralds kvinnodagskrönika är ett utmärkt exempel på en text som inte tjänar något annat syfte än att spä på denna polarisering och trappa upp ett könskrig.

Ett krig som ingen vinner på, allra minst de unga kvinnor som jag ändå vill tro att hon värnar om. Att kritisera en vård som jag är övertygad om att gör allt för att minska på de orättvisor som uppdagas är en sak, men att referera till ett instagramkonto där empatistörda kvinnor hånar och förlöjligar sina män är nog det sämsta argumentet för sin sak jag någonsin sett.

Det är ytterst ledsamt att media vill bidra till att underblåsa denna utveckling, om så bara för att Emma Harald kände för ett lite provokativt budskap på kvinnodagen.

ANETTE LEHTINEN

REDAKTIONEN SVARAR:

Om vården, som Anette Lehtinen hävdar, skulle göra allt för att minska på de orättvisor som uppdagas så skulle vi ju knappast ha den här typen av orättvisa. Eller? Det är ju i så fall bara att säga åt läkarna och annan vårdpersonal att behandla alla, kvinnor och män, jämlikt. Problemet löst.

Nu tror jag inte det är riktigt så enkelt. Tyvärr. Det tror jag även Anette Lehtinen inser. Mina exempel är bara några axplock, om ojämställd vård finns betydligt mer att säga, så problemet är större än att en del män går före i kön för starroperationer för att de så väldigt gärna vill köra bil.

Instagramkontot, den del som inte är öppet, är faktiskt ett av de mer empatiska. Kvinnor som inte känner varandra möts och delar sina erfarenheter, upptäcker mönster och inser att de inte är ensamma om att uppleva att de exempelvis blir manipulerade, utnyttjade och utsatta för olika typer av våld av män. Kvinnor peppar och ger råd och erbjuder handfast hjälp. Att kvinnor inser att de inte är ensamma om att leva med män som inte kan utföra enkla saker som att tvätta, köpa hushållsartiklar eller ta ansvar för sina egna barn gör att kvinnorna kanske inser att de är del av ett större problem, att de lever i en ojämställd värld där män kommer undan med exempelvis strategisk inkompetens.

Män, eller kvinnor för den delen, som känner sig hotade av att jag påpekar att världen är orättvis för kvinnor och att ganska många män aktivt upprätthåller en ojämställd värld genom exempelvis strategisk inkompetens, behöver kanske påminnas om att världen är orättvis för kvinnor. Få förändringar har hänt utav sig själv, utan att nån aktivt drivit på, höjt sin röst, jobbat medvetet och envist. Och det ska sägas, mitt bidrag i den kampen är synnerligen litet, men det är alltid roligt att veta att någon läser.

Och gällande könskriget. Jag tror inte det stora problemet är att kvinnor belyser att vården är ojämlik eller att kvinnor får insikter i att de inte är ensamma om att leva i ett ojämställt parförhållande. Det är snarare de som med all makt försöker upprätthålla status quo.

EMMA HARALD