DELA
Foto: Jonas Edsvik
Marika Mansén-Hillar hälsade välkomna och intog sedan åhörarplats bredvid styrelsekollegerna Åsa Dahlman och Pavlos Ylinen.

Eckerö-ordföranden överraskad över Viking Line-tal

Rederi AB Eckerö tackar för tisdagens öppna invit från Viking Line.

Ordförande Marika Mansén-Hillar säger att en gemensam utveckling av framtida fartyg är fullt möjligt.

Trafiken i Finska viken kan dock prioriteras före kortrutten.

Alandica var nära fullsatt när Rederi AB Eckerö höll bolagsstämma på onsdagen. Vd:n Björn Blomqvist och övriga styrelsemedlemmar njöt av att även den återgått till det tidigare normala.

Efter fem år utan avkastning får dessutom aktieägarna dividend igen, 2,50 per aktie och totalt 5 miljoner. Dock uppdelat jämnt på två utbetalningar där ett enskilt beslut tas om utbetalningen efter sommaren. Bankkontot är som tunnast i månadsskiftet april-maj – samtidigt som oron för något oväntat finns.

– Vi har i ganska färskt minne att världen kan stanna. Det var förnuftigare att ta det säkra före det osäkra. Men när vi står här i dag kan vi konstatera att vi kunde ha delat ut allt på en gång, säger koncernchefen Björn Blomqvist.

Soliditeten är på topp och den så kallade nettoskulden lägre än någon kan minnas.

Styrelseordföranden Marika Mansén-Hillar har hållit en låg profil under krisåren, men gav i går uttryck för den spirande framtidstron i rederiet.

– Det känns väldigt skönt och bra att vi kan ge en dividend. Jag är tacksam och glad för de som har hållit ut. Det har varit många år det varit tufft, säger hon.

Varför bantar ni styrelsen från åtta till sex personer?

– Under pandemin ville man inte göra för stora förändringar, men vi har ju blivit ett mycket mindre bolag. Så det känns ganska naturligt att vi inte ligger på ett maxtal.

Under året har Viking Lines innehav vuxit i rederiet och blivit enskilt största ägare. Dess styrelseordförande Jakob Johansson fanns på plats under stämman, men höll en låg profil.

Har det varit aktuellt att ge Viking Line en plats i styrelsen?

– Jag är nog ganska övertygad om att de inte kan, säger Marika Mansén-Hillar med hänvisning till konkurrenslagarna och säger att man från Eckerös håll aldrig ställt frågan.

Hon noterade också tonläget och formuleringarna på VL-stämman dagen före där både Jakob Johansson och vd:n Jan Hanses nämnde intressebolaget Rederi AB Eckerö i mycket positiva ordalag för kortruttens framtid och samarbeten kring nya tekniker. Hon drar slutsatsen ”att de tycker vi är duktiga”.

– Jag blev överraskad, men glatt överraskad. Jag blev förvånad över det talet Jakob hade.

– Jag reagerade också på att Jan Hanses sa att det inte var fientligt. Jag vet inte varför han uppfattar att vi skulle uppfatta det som fientligt, säger Marika Mansén-Hillar.

Vi påminner om när Viking Line ringde runt till aktieägare med bud.

Har du någon gång fått frågan om ni vill sälja era aktier?

– Nej, aldrig. Det väntade jag lite på, men det kom ingenting. Men jag var ju ganska tydlig med att vi inte säljer.

Marika Mansén-Hillar säger också att det fortfarande inte finns något utbyte mellan styrelser eller ledningar i de båda rederierna, förutom när de träffas i olika forum.

Däremot berättar hon att hon och Jakob Johansson träffats några gånger.

– Han har velat presentera sig.

– Och de som bor på Åland träffar jag naturligt på gatan. Jag bor granne med Ben Lundqvist, så honom träffar jag flera gånger i veckan. Så det är naturligt att vi pratar lite. Nils-Erik (Eklund, reds. anm.) brukar jag också träffa på. Han går ofta ut och promenerar.

Hon lägger till att man haft en bra relation genom åren med storägarna i Viking Line. Och tycker fortfarande att bollen och initiativet till samarbeten ligger hos just Viking Line.

– Alla samarbeten inom konkurrenslagstiftningen som man inte haft tidigare är ju bra, till exempel att dela på fartygsserier. Vi har alltid försökt med begagnat tonnage, men nu är det svårt när man ska in i något nytt och ovisst. Det är något vi inte kan.

När ser du att ni skulle kunna ha ett eldrivet fartyg?

– Vi har ju ett behov av att förnya tonnaget. Men inte så snabbt. Kanske om fem år.

– Det är inte utsläppsrättigheterna som driver. Mellan Eckerö och Grisslehamn är det ju minst utsläpp då det är kortaste sträckan.

Så var kommer det ett nytt tonnage först?

– Åldersmässigt är det nog mellan Berghamn och Grisslehamn.

… och marknadsmässigt?

– Helsingfors–Tallinn är betydligt dyrare att köra. Där skulle det också behövas.

Koncernchefen Björn Blomqvist om tre dagsaktuella frågor:

Om M/S Eckerö går sönder i sommar

”Det går väldigt många avgångar. En sån situation som var på Gotland händer inte här. De hade sånt högt kapacitetsutnyttjande på alla avgångar, medan vi har den situationen att vi har avgångar som folk inte vill åka med.

Finnlines är en väldigt bra säkerhetsventil, det är bra för åländsk logistik att de finns om vi behöver ställa in.”

Om planerna på ett folkrederi

”Man ska aldrig underskatta kraften i en folkrörelse. Men av de diskussioner och kommentarer jag har sett så skulle jag säga att den övervägande majoriteten gravt underskattar komplexiteten och kapitalbehovet. Det handlar inte bara om att ha kapital för att investera, utan man behöver också rörelsekapital för en ganska lång stund.

Sen är det inte bara att köra ett fartyg från kaj. Det är också allt möjliga saker runtomkring som behövs för att få bedriva passagerartrafik. Det finns så otroligt mycket du behöver ha på plats innan du startar.

För vår del ligger jag inte sömnlös.”

Om skiftet i kundunderlaget

”Vi har mindre nöjesvolymer och mer nyttovolymer nu. Nöjesvolymerna måste vi skapa själva. Nyttotrafiken kräver mindre marknadsföring.”

Nya styrelsen i Rederi AB Eckerö

Marika Mansén-Hillar, Björn Blomqvist, Åsa Dahlman, Bernt Bergman, Pavlos Ylinen och Paulina Lepistö Andresen. (Carina Sunding och Jukka Suominen lämnade)

LÄS OCKSÅ