DELA

Nyan missade poängen i debatten om löner

I en artikel i tisdagens tidning återger Emma Harald delar ur lagtingsdebatten om jämställda löner.

Det mitt anförande gick ut på, och som jag var väldigt tydlig med var att om man verkligen vill göra något åt lönegapet, så måste man se över lönerna i kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor.

Dom som tidigare i debatten kritiserade regeringen för att inte ha gjort något åt lönerna, var främst S och Lib.

Det jag tog upp var att den kritiken ekar tomt då Camilla Gunell (S) innehade lantrådsposten under Tehystrejken och då jobbade emot att tillmötesgå vårdpersonalens krav. Det var ett gyllene tillfälle att höja dessa löner då, om man verkligen hade velat.

Jag tycker att det var synd att Harald missade hela andemeningen i anförandet, och jag tvivlar på att det var ett misstag.

STELLAN EGELAND (OB)

REDAKTIONEN SVARAR:

Det är bra att Nyans rapportering från lagtinget engagerar. Lagtingets debatter är öppna för allmänheten och det är enkelt för alla att även i efterhand ta del av allt som sägs. Nya Åland har varken ambition eller möjlighet att redogöra för allt som sägs, utan gallrar utgående från nyhetskriterierna. Den som säger saker som är mest nyhetsmässigt, intressant, relevant eller uppseendeväckande har störst chans att bli citerad. Att jag inte fastnade för Egelands resonemang om att det socialdemokratiska lantrådet inte skulle varit intresserad av att höja lönerna i samband med Tehystrejken beror på att det redan är över åtta år sedan strejken.

Däremot tyckte jag det han kommenterade i samma anförande om väljarbeteende var intressant. Att kvinnor röstar flitigare än män, men att utfallet i parlamentet ändå blir till fördel männen, vilket enligt honom tyder på att kvinnor inte är intresserade av jämställdhet. Med tanke på att Åland snart står inför ett val fann jag det intressant och hade först med det i artikeln, men tvingades till slut ta bort det på grund av utrymmesbristen.

EMMA HARALD

POLITISK REDAKTÖR

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp