DELA

Nu behövs förändring för gruvarbetarna

Den olycka som inträffade i guldgruvan i San José, Copiapó i Chile för två månader sen, har väckt stort mediauppbåd i hela världen. Som fosterländsk, chilensk medborgare vill jag ge några kommentarer.

Jag vill först och främst ge stor eloge till de chilenska myndigheterna och det chilenska folket. Folket som inte ger sig i första taget. De kämpar hela livet mot korruption, fattigdom, naturkatastrofer mm. Nu senast den igenrasade gruvan med 33 gruvarbetare som var i fara. Trots de vidriga förhållandena visar gruvarbetarna prov på humor, kärlek och livslust i högsta grad. Till oss människor i hela världen är detta ett bra, konkret exempel på hur vi borde leva i vårt vanliga liv.

Gruvarbetarna jobbade under farliga och dåliga förhållanden. Orimliga i modern tid. Fastän det varnades om farligheten att vistas i gruvan påtvingades de att arbeta för kapitalistiska vinstintressen. Så också i många andra gruvor i världen.
Det horribla som har inträffat i en guldgruva i mitt hemland har omskakat hela världen. Detta är ännu ett konkret argument till varför alla har rätt att arbeta och leva under säkra och rimliga förhållanden.

Silvia de Lourdes Holmström