DELA

Ni som ifrågasätter Hjerson

Om några veckor kommer ett produktionsbolag till Åland för att filma här under fyra dagar.

Det betyder att ett team på 40 personer betalar för sin inspelningsplats, för sitt hotell, för sina resor och för sin mat.

Det betyder också att de betalar för åländsk arbetskraft, för ett par hundra statister och för diverse andra tjänster.

Då jag frågar produktionsledningen vad de räknar med att lägga ut på Åland blir svaret en halv miljon kronor. Minst. Då ingår inte de pengar som de enskilda medlemmarna i teamet gör av med på sin fritid.

50 000 euro, minst, till det åländska samhället. På fyra dagar. Det ni.

Det primära bakom arbetet med att locka hit filminspelningar är att ge näringslivet ett extra klirr i kassan och det helst under lågsäsong. Leder det till ökad marknadsföring av Åland och fotspårsturism är det bara extra bonus.

Så snälla ni som ifrågasätter Hjerson: Oavsett vad ni tycker om serien ber jag er att inte glömma bort den samhällsekonomiska nytta som produktionen innebar för många ålänningar.

Exakt hur stor den nyttan var får ni veta då jag har slutredovisningen på mitt bord.

Och, till sist, varför har vi nu ett nytt filmteam på gång? Jo, för att någon som jobbade med Hjerson kunde tipsa om att den inspelningsplats de behöver finns här hos oss.

Marknadsföring av Åland kan bedrivas på många olika plan.

TITTE TÖRNROTH,
FILMKOMMISSIONÄR

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp