DELA
Foto: Ivar Jansson
Bilden är tagen under inspelningen av Stormskärs Maja

Bra med tro på ”Ållywood”

Den dyraste filmproduktionen på svenska någonsin i Finland.Stormskärs Maja, vars trailer blev offentlig igår, är fantastisk reklam för Åland. Bra att alla partier, förutom ett, är positiva till att fortsätta profilera landskapet som ”Ållywood”.

Den 13 juni 2005. Då nämndes ”Ållywood” för första gången i Nya Åland. Det var då i samband med att fem indiska filmproducenter kom till Åland för att söka efter nya inspelningsplatser. Samma år intervjuade Nya Åland ålänningen Anette Mattsson som då var vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen. Hon konstaterade då att Åland har en enorm kapacitet som inspelningsplats för filmer och att det kan ge ringar på vattnet i form av turism. Hon tog som exempel då lilla Ystad som blev populär efter Wallander-filmerna.

”Så det behöver inte alls bara vara storstäder som drar till sig filmturister.”

Vi får hoppas att Mattsson har rätt. De senaste åren har storsatsningar som Agatha Christie’s Sven Hjerson och nu senast Stormskärs Maja gästat Åland för inspelningar. Bägge produktionerna har fått stor uppmärksamhet och igår släpptes trailern för Stormskärs Maja som med en budget på 4,2 miljoner euro är den dyraste filmproduktionen som någonsin gjorts på svenska i Finland.

Storsatsningarna är mycket tack vare tidigare filmkommissionären Titte Törnroths gedigna arbete. År 2018 blev hon Ålands första filmkommissionär och har varit en dynamisk kraft för att göra Åland känd som en bra inspelningsplats för filmer och tv-serier.

För Stormskärs Maja erhöll produktionen 300 000 euro i Paf-medel, ett omdebatterat stöd som klubbades i februari förra året. Många partier talade i sina gruppanföranden sig varma för satsningen men Obundna motsatte sig stödet. De inställningarna återspeglas även i Nyans färska kulturpolitik-enkät, där bland annat Ålands filmaspirationer diskuterades. Alla partier, förutom Obundna, tycker att Ållywood-arbetet ska leva vidare. Det lyfts i enkäten dock tankar om att den lokala förankringen ska stärkas bland annat genom bättre möjligheter för åländska skådespelare och medarbetare att delta i produktionerna. Gott så, Ållywood kan och ska definitivt utvecklas för att på bästa sätt gagna Åland. Men det är svårt att se varför Obundna helt sonika endast svarar ”nej” på frågan om ”Åland fortsätta att profilera sig som en plats att spela in film och tv på”. Inga förbättringsförslag, inga resonemang, bara nej.

Exakt vad film- och tv-produktionerna i slutändan blir värt i reda pengar för Åland är svårt att ännu sia om. Men det är klart att Åland redan nu har placerat sig på kartan med två lyckade produktioner. Och att det är ett otroligt varumärkesbyggande för vackra Åland. Skärgården och den åländska naturen spelar exempelvis en viktig roll i Stormskärs Maja.

”Havet syns i olika skepnader, i brusande storm och i vackert sommarväder, men även under en kylig vinterdag”, går det att läsa i HBL-artikeln om den nysläppta Maja-trailern.

”Jag blev bara hänförd av att det är på riktigt på Åland allt det här och det är stiligt, storartat och proffsigt”, säger landskapets nyutnämnda filmkommissionär Bent Blomqvist i en kommentar till Nya Åland.

Bättre reklam för vårt natursköna landskap är svårt att få. Och reklam som kommer ses av förhoppningsvis många, många människor i Finland, Sverige och internationellt.

Om man jämför 300 000 euro i filmstöd jämfört med de 1,7 miljoner euro som Visit Åland fått för sin verksamhet detta år, för att bland annat bedriva just destinationsmarknadsföring, så känns det som pengar väl investerade.

Man kan konstatera vi har kommit en lång väg från de första tankarna på Ållywood 2005. Idag är Åland redan en inspelningsplats att räkna med och bör så förbli.