DELA
Foto: TV4/C More

Hjersons producent: ”Hoppas Åland välkomnar oss tillbaka”

I måndags hade tv-serien ”Agatha Christies Hjerson” premiär på C More. Seriens producent Patrik Andersson är nöjd med såväl resultat som mottagandet hittills, och hoppas att ålänningarna välkomnar teamet tillbaka nästa sommar för inspelningen av en andra säsong. Dock kan han från sitt håll ännu inte bekräfta att det blir så.

Patrik Andersson på det svenska produktionsbolaget B-Reel Films är exekutiv producent för den hyllade pusseldeckar-serien ”Agatha Christies Hjerson”, som till stor del både spelats in och utspelar sig på Åland.

Vad säger du om mottagandet hittills?

– Det har varit jättekul att se den fina responsen bland kritiker och recensenter. Serien kommer också att få ett ännu större publikt genomslag från nästa vecka då den har premiär linjärt på TV4 (den 24 augusti, reds anm).

– Men det är verkligen jätte, jättekul att de ser våra ambitioner med serien, hur annorlunda tonen och formen är och hur den sticker ut från andra svenska krimserier.

Ja, till stil, ton och känsla får jag lite Wes Andersons-vibbar, bland annat. Vad kan du säga om inspirationskällorna?

– Vi ville göra hela serien i ett slags förhöjd livskänsla. Det är inte så vanligt bland svenska serier eller filmer, bara i barnfilmer egentligen. Vi ville göra en pusseldeckare med en sådan här förhöjd livskänsla, och där finns drag av Wes Anderson, men också av Pedro Almodóvars universum bland annat. Det ska kännas som att man befinner sig i ett eget universum, i en värld som byggts upp lite som en sagovärld. Den här känslan måste behållas intakt hela serien igenom, så att man inte bryter den och att det förvandlas till socialrealism helt plötsligt. Tonen måste vara konsekvent.

Vi har fått veta att beslutet är fattat, att det blir en andra säsong av Hjerson. Då kommer ni snart tillbaka för att spela in på Åland igen?

– Nja, det är nog en sanning med modifikation att det är spikat. Vi är i gång med utvecklingen och arbetar för en andra säsong, men det dröjer lite innan vi kan spika det och slå på stora trumman. Men vi hoppas absolut kunna återvända till Åland för att spela in säsong två redan nästa sommar. Det är ambitionen, att Sven Hjerson då får lite varmare vatten att bada i.

Det var Ålands filmkommissionär Titte Törnroth som vid träffen på måndagskvällen med ålänningar inblandade i produktionen avslöjade att det blir en andra säsong.

Åland kommer alltså att också fortsättningsvis spela en stor roll i serien?

– Ja, Åland är en jätteviktig plats för berättelsen, för hela seriens DNA, och vi hoppas verkligen kunna återkomma.

”Massa tyska turister”

Hur går arbetet med att sälja serien internationellt?

– Det är först nu som första säsongen är helt färdig, vi låste sista avsnittet bara för ett par veckor sedan. Nu börjar arbetet med den internationella lanseringen på riktigt. Det som är klart i nuläget är att den ska visas på ZDF (public service-tv-kanal, reds. anm.) i Tyskland efter årsskiftet, så ni kommer att få en massa tyska turister lagom till sommaren.

– Men det är först nu som första säsongen är helt färdig, vi låste sista avsnittet bara för ett par veckor sedan. Nu börjar arbetet med den internationella lanseringen på riktigt, och vi har förhoppningar om att komma ut egentligen överallt. Vi förväntar oss att den kommer att spridas för vinden, Agatha Christie är ett jättestarkt varumärke.

Som exekutiv producent – vad säger du själv om resultatet så långt?

– Vi är jätteglada och nöjda efter en så lång resa, vi har ju hållit på i många år sedan utvecklingsstadiet. Det är kul att se att det bär frukt för alla som lagt ner så mycket arbete, från författare och regissörer till skådespelare och hela teamet, det är jätteroligt.

När kan ni slå fast att ni kommer tillbaka till Åland för att spela in nästa säsong?

– Vi hoppas kunna spika det så fort som möjligt, redan nu under hösten är vår absoluta förhoppning. Hoppas att Åland välkomnar oss tillbaka.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp