DELA

Nedvärderande mot ungdomar

Vi vill besvara Nina Fellmans ledare angående den ungdomspolitiska debatten.

För det första så var vi många som ansåg att detta tillfälle var väldigt givande och lärorikt. När vi fått frågor om för och nackdelar angående det ungdomspolitiska programmet så har vårt enda klagomål varit att vi inte fick tillräckligt med tid på oss att dels läsa in oss och dels förbereda konkreta frågor, men om detta ger dig rätten att med finare ord kalla oss ungdomar för dumma så är det väl kanske inte oss det är fel på.

Vad spelar det för roll om frågorna vi ställde var irrelevanta? Vad spelar det för roll om frågorna inte var politiskt korrekta? Och hur kan du veta att vi inte förstod de svar vi fick?
Vi var inbjudna för vår skull, då ansåg kanske vi att det var vår rätt att ställa frågor som berör oss.
Men vad tror du? Trodde du att din insändare skulle uppmuntra ungdomar till att bli mer politiskt aktiva? Eller vad var det egentligen du ville ha ut av att skriva detta när du borde ha vetat att det skulle väcka negativa reaktioner.

Enligt vår åsikt så var din spalt nedvärderande mot ungdomar. Vi framstod inte ens som ungdomar i texten utan mera som barn.
Du skriver senare att politik är ett kunskapsområde som andra, för att behärska detta så behöver man lära sig saker, det kommer inte automatiskt bara för att man är ung.
Till och med politikerna ansåg att politik finns på alla nivåer, därav anser vi att ditt svar fortsättningsvis är nedlåtande och ursäktar inte din ledare.
Frisörlinjen
Ålands yrkesskola

Min spalt (inte en ledare, inte en insändare) handlade om det jag upplevde som en falsk ton i debatten, att man från vuxna och politikers sida säger att allt är bra som ungdomar säger, fast man kanske inte tycker det. Jag tyckte att formen var bra, att liknande debatter ska ordnas igen, och att man ska göra ungdomar rättvisa genom att ge dem mera tid att förbereda sig. Jag har inte bett om ursäkt för något, bara förklarat hur jag tänkte. Jag tror mycket på att vara ärlig och rak, också om besvärliga saker, och att man absolut inte ska undvika att skriva om saker för att det väcker reaktioner, även negativa.
En positiv reaktion är att ni skrivit denna insändare och säger vad ni tycker, även om ni skäller på mig.
Jag har aldrig skrivit och aldrig menat att ungdomar är dumma.
Nina Fellman
chefredaktör
Nya Åland