DELA

Nauclers fadäs

Är det någonting som gör mig upprörd, för att inte säga förbannad, så är det när någon påstår att man är sämre svensk för att man är socialdemokrat. Det var just vad Elisabeth Naucler gjorde när hon i en debatt nyligen påstod att man sviker svenskheten om man inte ansluter sig till SFP:s riksdagsgrupp.
Var kantänka Karl-August Fagerholm dålig svensk som under sitt långa politiska liv arbetade för landet och som var den finländare som var mest känd och uppskattad i Norden? Är Mats Nyby, Ralf Friberg, Yrsa Stenius, Jacob Söderman, Maarit Feldt Ranta, för att bara nämna några finlandssvenska socialdemokrater, dåliga svenskar?

SFP arbetar för svenskan, det är sant, men utan stöd från annat håll skulle nog svenskan sitta betydligt trängre än nu. SDP har ända från början varit tvåspråkigt och har alltid stött svenskheten i de avgörande frågorna.
I den stora och inflytelserika socialdemokratiska gruppen kan man faktiskt göra mera, för svenskan än i den lilla folkpartistiska gruppen, bästa Elisabeth! Som svenskspråkig socialdemokrat sviker man inte svenskheten, man stöder den effektivt och vidgar acceptansen för vår kultur och vårt språk.
Sten-Erik Abrahamsson