DELA

Naturliga orsaker till låg vattennivå i Torpfjärden

Det spekuleras hit och dit om orsaken till den låga vattennivån i Torpfjärden.

Utan att ha studerat saken själv med egna ögon tror jag att den enkla och logiska förklaringen är att naturen själv förorsakat det. Orsaken är alltså den torra och varma våren och sommaren.

Någonstans finns en tröskel som havsnivån måste stiga över för att fylla på med vatten utifrån. Nu har vattennivån varit för låg under för lång tid så någon påfyllning har inte skett, samtidigt som vi läst i tidningarna att avdunstningen i vattentäkterna varit en cm per dag.

Torpfjärden har säkert haft minst lika stor avdunstning. En cm per dag under två månader blir minus 60 cm. Minus 60 cm i Torpfjärden är mycket.

Någon påfyllning från skyn har heller inte skett sedan i våras.

Normala somrar är avdunstningen betydligt mindre, samtidigt som det då och då fylls på med vatten uppifrån, så då klarar det sig fast havsnivån är låg under en längre tid, men med en sådan extrem vår och sommar som i år så blir resultatet det vi ser.

Jag tror inte alls att det är trumbytet har med saken att göra. Däremot kommer Torpfjärden att med tiden växa igen om ingen upprensning sker för de hundratals eller tusentals fåglar som vistas där göder nog fjärden rätt ordentligt.

”The Observer”