DELA

Näringspolitik och samhällsresurser

Hej Harriet
Du har helt rätt. Det har betydelse hur skattekakan används. Men hur vi än slösar med ”vår” kaka så minskar den inte. Däremot kan den bli större!

Flitpengen fungerar exakt så och till flitpengen bidrar bara näringslivet. Vill vi ha mer till vård, skola, omsorg och gud och hans moster skall vi först se till att vi har ett blomstrande näringsliv.
Ingen av partierna (utom S) säger det här! Varför? Vad vill den nye näringsministern åstadkomma? Någon som vet? Nej just det! Flummeli flum, flum lilla sommar bi!
Tycker han att det är rätt att ge stöd och bidrag i miljonklassen till enskilda bönder vars projekt är samhällsekonomsikt ytterst tveksamma?
Är det rätt att låta landskapsfärjorna konkurrera med de privata om last till och från Åland?
Tycker han att det är rätt ur hela den åländska träförädlingsindustrins perspektiv att ge stöd och bidrag för anskaffande av ett begagnat hyvleri till Ab Skogen?
Hur tänker han agera för att lösa avfallsfrågan för den övriga åländska livsmedelsindustrin då möjligheterna till en helhetslösning sköts i sank genom bidragen och stöden till ÅCA?

Samhällets begränsade resurser, våra gemensamma tillgångar, skall användas på för hela Åland maximalt fördelaktigt sätt. Vem av våra politiker går ut och säger det? Ingen! I sanning en illuster samling! Nästa höst har vi val! Skall bypolitiken åter avgöra? Hur dum får en väljare vara?
Liberalerna. Kan någon säga vad lantrådet vill göra/ har gjort för att flitpengen skall öka?
Centern. Ett parti i djupaste förfall. Hur kan bönder och landsbor tro att dessa politiker driver landsbygdens sak? Hade Åland ett KU hade den nya trafikministern varit anmäld för hanteringen av såväl Skarven- som asfaltaffären.
Anser partiledaren att näringspolitik är att se till att C närstående får maximalt med stöd och bidrag? När medlen inte räcker till allt, vilka kriterier skall man använda vid fördelningen?

OB. Jag trodde att partiledaren skulle växa till sig och bli en värdig motståndare till Babben. Men det har blivit lappkast, populism och en allmän mjäkighet. Danne har vuxit och det finns hopp. Hetsporren och blindstyret Karlström skjuter på alla och allt. Hur kan han ha missat hyvleriaffären?
FS saknar en karismatisk profil. När den ”gamle” drar sig tillbaka är det mer än lovligt tunt!
S mina favoriter! Förra ledaren är Ålands enda riktigt pålästa, knivskarpa och retoriska debattör. Hennes utspel om ”hemmafruekonomin” var lysande. Synd att kronprinsessan inte insåg det och hoppade på tåget.
Om jag vill att Åland övertar beskattningsrätten? Aldrig i livet! Det sällskap som styr och ställer nu skulle jag inte ens låta hantera vår tvåpersoners hushållskassa!

Aj, förlåt Mats. Jag tycker att du sköter det så bra det går när det gäller att strama åt det som andra låtit jäsa över alla kanter. Men inte heller du och Katrin, som är den andra ministern som skött sig, har konkret berättat vad ni vill göra för att åter få flitpengen att växa!
Ingen av våra politiker går längre ut och tar en debatt eller besvarar frågor. Långa drapor, som ingen orkar läsa, och en dammig lagtingsdebatt som ingen lyssnar till. Är det medlet för återval?

Johan Dahlman

Det finns annat än golfbanor i livet. Men skall vi utveckla turismen så är en helt ny anläggning, snäppet bättre än Kastelholm, hittills det enda vettiga som tagits fram. Simma lugnt.