DELA

När politisk vilja saknas

Öppna landskap och betande djur går inte att importera

I förra torsdagens Ålandstidning stod det att lagtinget debatterat avbyteriet. Näringsministern sa sade att han är stolt över den nya avbytarlagen. Hur kan man vara stolt över en lag som så radikalt förändrat villkoren för djurbönderna på Åland? Vad är det som är så bra med den lagen? För oss djurbönder betyder det att våra lediga dagar kostar betydligt mer än tidigare, det är mycket osäkrare.

I Finland är avbytardagarna gratis. Bonden skall absolut inte gå och bli sjuk, för vikariehjälpen har försämras radikalt, blivit dyrare och kortare. Så man borde i princip ha en krisplan i huvudet vad som händer i fall man råkar ut för en lång sjukskrivning, plus kunna Dahlmnans telefonnummer utantill. Föräldraledigheten är mycket sämre, dyrare och mycket kortare. En massa andra försämringar har Ålands djurbönder även fått uppleva i den nya lagen, så vår fråga till näringsministern är vad är det som är så bra med lagen .

Att landskapets enda avbytare knappt är inbokad, beror ju inte på att det inte finns ett behov av ledighet, utan på grund av att avbyteriet har blivit avsevärt dyrare och villkoren för sjukvikarie har blivit mycket sämre.

Det mest tragiska är att Åland har möjlighet att ändra avbyteriet så att det blir bättre, men man har valt att försämra för oss djurbönder.

Då kan man fråga sej – varför ordnar man ett mjölkkrismöte och har mjölkkrisgrupp om man ändå inte tänker göra något åt att förbättra avbyteriet som man har makt att göra om det bara finns en politisk vilja till det.

ÅPF kvinnoutskott

Yvonne Mattsson

Hannah Nordberg